مقایسه سن کرونولوژیک با سن دندانی بر مبنای نسبت حجم پالپ به مینا در دندان های مولر سوم نهفته مندیبل در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی تبریز
Abstract
در افراد بالغ، با افزایش سن حجم اتاقک پالپی به دلیل رسوب عاج ثانویه کاهش میابد. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین سن تقویمی و نسبت حجم پالپ (pv) به حجم مینا(ev) در دندان های مولر سوم نهفته فک پایین با استفاده از تصاویر CBCT و یک تصویر سه بعدی بازسازی شده است.
مواد و روشها
در این تحقیق توصیفی-تحلیلی 26نفر (14نفر زن و 12نفرمرد) با محدوده سنی 20-64 سال وارد مطالعه شدند.در مجموع نسبت حجم پالپ به حجم مینا در 52دندان با استفاده از نرم افزار mimics به دست آمد. برای بررسی روابط بین سن افراد و نسبت حجم پالپ به حجم مینای آن ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون (آنالیز رگرسیونی) استفاده شد.
نتایج
در تمام دندان های بررسی شده میان سن کرونولوژیک و نسبت حجم پالپ به حجم مینا همبستگی منفی معنی داری وجود داشت و این همبستگی هم در گروه مردان و هم زنان مشاهده شد. ضریب همبستگی پیرسون بین سن کرونولوژیک و نسبت حجم پالپ به مینا در سمت چپ زنان برابر با 899/0- ( r=-0.899, p-value<0.001) و در مردان برابر با 97/0-( r=-0.97, p-value<0.001) بود . ضریب همبستگی پیرسون بین سن کرونولوژیک و نسبت حجم پالپ به مینا در سمت راست زنان برابر با 905/0- (r=-0.905, p-value<0.001) و در مردان برابر با 97/0- (r=-0.97, p-value<0.001) بود.
نتیجه گیری
به طور کلی یافته های حاصل از این مطالعه نشان می دهد برای تخمین سن در پزشکی قانونی میتوان از دندان مولر سوم نهفته فک پایین استفاده کرد.