ساخت نانو حامل دندریمری PAMAM عامل دار شده با پپتید LDP14 برای ژن رسانی هدفمند به رده¬ی سلولی C6 گلیوما
Abstract
امروزه يکي از دغدغه¬هاي دانشمندان حوزه دارويي ساخت حامل¬هايي است که داراي مزايايي مانند زيست سازگاري مناسب، زيست تخريب¬پذيري بالا و قابليت عبور از سد خوني مغزی براي دارورساني هدفمند به سيستم عصبي مرکزي مي¬باشد. در اين مطالعه سعي شد حامل نويني با پايه دندريمر ساخته شود که به شکل Dual-targeting ligand بيشترين اختصاصيت ممکن به منظور ژن رسانی هدفمند به گلیوما C6 داشته باشد.
روش بررسي:
در اين مطالعه ابتدا پپتید LDP14 ابداع شده و سپس دندريمرهاي PAMAM نسل 4 را با پپتيدLDP14 اصلاح کرده و در مرحله بعد خصوصيات فيزیکوشیمیایی نانوذرات از طریق FTIR، NMR، DLS و TEM بررسي شد و نهایتا ميزان کارايي انتقال ژن توسط اين نانوذرات بر روي سلول-هاي رده C6 glioma نيز از طریق میکروسکوپ فلورسنت و فلوسایتومتری به صورت کمی و کیفی مورد مطالعه قرار گرفت.
يافته¬ها:
در این مطالعه ما توانستیم یک پپتید 14 اسید آمینه ای از هورمون لپتین جدا نماییم که قابلیت ورود به سلول های hBCEC-D3، C6، U87 را به خوبی دارا می باشد. شايان ذکر است که اين پپتید به تنهایی و همچنین در حالت متصل به نانوذرات دندریمری نسل 4 قادر به ورود بیشتر به سلول های U87 glioma انسانی نسبت به سلولهای C6 glioma رده رت می باشد. با استفاده از مهار کننده اختصاصی گیرنده لپتین (SHLA) نشان داده شد که پپتید ابداع شده از طریق گیرنده های اختصاصی لپتین وارد سلول هدف می گردد.
بحث و نتيجه گيري:
نتايج اين پژوهش نشان داد که پپتيد LDP14 يک ليگاند مناسب براي گیرنده های لپتین مي¬باشد که در مقایسه با قسمت های دیگر بدن، میزان بیان بالایی در سطح سلول های اندوتلیال سد خونی-مغزی داشته و همچنین در سطح سلول های سرطانی گلیوما افزایش بیان پیدا می کنند و در نتيجه مي¬توان از اين پپتيد به عنوان ليگاند دو منظوره (dual-targeting ligand) جهت اصلاح سطح نانوذرات و رساندن موثر دارو و ژن به سیستم عصبی مرکزی و گليوما استفاده کرد. شایان ذکر است که این پپتید منشا انسانی داشته و بر روی سلول های انسان به خوبی کارایی انتقال نشان داده است.
واژگان کليدي: