ارزیابی تاثیر پیشگیرانه عصاره گیاهArtemisia marschalliana و ویتامین ث در نوروپاتی ناشی از وینکریستین در موش سوری
Abstract
مقدمه: مکانیسم های مختلفی در نوروپاتی وین کریستین مطرح هستند )منجمله فعال شدن استرس اکسیداتیو و
افزایش فعالیت گیرنده های NMDA و سرو تونین و....(. ویتامین C و آرتمیزیا مارشالیانا از جمله عوامل
با خواص آنتی اکسیدانی میباشد هدف: هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر پیشگیرانه ویتامین ث و عصاره
Artemisia marschalliana بر دردهای نوروپاتی ناشی از تزریق وینکریستین در موش سوری میباشد.
مواد و روشکار: 72 سر موش سوری نر در محدوده وزنی 25 الی 35 گرم به طور تصادفی در 9 گروه 8
تایی تقسیم شده و به مدت 25 روز، تحت رژیم های درمانی زیر قرار گرفته اند دوزهای مختلفی از
Artemisia marschalliana و ویتامین ث سه روز قبل از تزریق وین کریستین تزریق شد و در روز چهارم
تجویز وینکریستین به صورت تک دوز صورت گرفت. در ادامه 3 روز تزریق داروها و 3 روز استراحت در نظر
گرفته شد. روز بعدی تست هات پلیت انجام گرفت. این روند 7 روزه در تمام گروهها 3 بار تکرار شد. در
پایان روز 25 ام خونگیری از قلب حیوانات جهت انجام تستهای MDA و TAC انجام گرفت . نتایج: نتایج
حاکی از تاثیر معنیداری از دوزهای مختلف ویتامین ث ) IP ، mg/kg 100 , 25 ( و عصاره Artemisia marschalliana ( IP ، mg/kg 5،10 ( بود. همچنین تأثیر معنی دار ویتامین ث در دوزهای ( IP ، mg/kg 50 ,
25 ) و عصاره Artemisia marschalliana در دوز (5mm/mm,mm) در کاهش سطح MDA مشاهده شد. در
تزریق توام از ویتامین ث و عصاره Artemisia marschalliana تاثیر بهتری نسبت به تزریق به تنهایی
این دو دارو در پیشگیری از نوروپاتی مشاهده گردید.نتیجهگیری : ویتامین ث و عصاره Artemisia marschalliana به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی آثار سودمندی در پیشگیری از نوروپاتی ناشی از وین
کریستین دارند،مطالعات تکمیلی در انسان نیازمند است.