ارتباط بین مراقبت دلسوزانه و شرایط محیط کاری پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی شهر تبریز، 1399
Abstract
چکیده
زمینه و هدف: مراقبت دلسوزانه به عنوان یک ارزش حرفه ای پرستاران و یک فضیلت اخلاقی در پرستاری تلقی می شود. دلسوزی برای شکوفا شدن به یک محیط کاری نیاز دارد که تسهیل کننده ترویج مراقبت دلسوزانه باشد. یکی از محیط های بالینی که بیماران درد و رنج فراوانی را تجربه می کنند و پرستاران نقش حیاتی در ارائه مراقبت ایفا می کنند، بخش های مراقبت های ویژه است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین مراقبت دلسوزانه و شرایط محیط کاری پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی شهر تبریز در سال 1399 انجام شد.
روش و مواد: یک مطالعه توصیفی همبستگی است که در 4 مرکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز ( امام رضا، سینا، الزهرا و مدنی ) در سال 1399 بر روی 226 نفر از پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه که به طور در دسترس انتخاب شده اند، انجام شده است. برای سنجش میزان مراقبت دلسوزانه از پرسش نامه SOCS-O (Sussex-Oxford Compassion for Others Scale) و برای اندازه گیری شرایط محیط کاری پرستاری از پرسش نامه ی PES-NWI (The Practice Environment Scale of the Nursing Work Index) استفاده شد. داده ها با استفاده از spss 21، آزمون ANOVA، آزمون T-test مستقل و آزمون پیرسون تحلیل شدند.
یافته ها: تحلیل داده ها با استفاده از آزمون پیرسون نشان داد که نمره کل پرسشنامه دلسوزی برای دیگران ( 57/ 942/ 72 ) با تک تک حیطههای پرسشنامه شرایط محیط کاری به جز حیطه ی روابط مشارکتی پزشک-پرستار و نیز با نمره کل پرسشنامه شرایط محیط کاری پرستاران ارتباط مثبت و معنیداری داشت (05/ 0P). از بین حیطه های مختلف دلسوزی، بالاترین نمره ی کسب شده متعلق به حیطه ی درد و رنج به عنوان ذات بشر با میانگین نمره (62/ 216/ 15) و کمترین نمره متعلق به حیطه ی تحمل احساسات ناخوشایند با میانگین نمره (18/ 214/ 14) بود (نمره قابل کسب در هر حیطه 4 تا 20 بود). بین نسبت تعداد پرستار به بیمار با میانگین نمره دلسوزی پرستاران ارتباط معنی دار و مستقیم و بین تعداد بیمار به ازای هر پرستار ارتباط معنی دار و معکوسی وجود داشت به طوری که با افزایش تعداد بیماران، میانگین نمره دلسوزی پرستاران کاهش می یابد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد شرایط محیط کاری پرستاران بخش های مراقبت های ویژه می تواند بر میزان ارائه مراقبت دلسوزی پرستاران تاثیر بگذارد. از عوامل موثر بر میزان ارائه دلسوزی پرستاران، نوع بیمارستان و نسبت تعداد بیمار به پرستار می باشد. از این رو، مدیران حوزه سلامت باید به ارتقای محیط های کاری پرستاران توجه بیشتری داشته باشند و موانع ارائه مراقبت های دلسوزانه را از بین ببرند تا این فضیلت اخلاقی در محیط کار بیمارستان بیشتر تجلی یابد.