بررسی علل از دست رفتن زودرس کلیه پیوندی در بیماران بخش پیوند بیمارستان امام رضای تبریز در 10 سال اخیر
Abstract
با توجه به اهمیت شناخت مسایل مربوط به رد پیوند کلیه و پیشگیری از بروز چنین رخداد هایی، بر آن شدیم تا مطالعه ای طراحی و آن را به انجام برسانیم. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، بررسی علل از دست رفتن زودرس کلیه پیوندی در بیماران بخش پیوند بیمارستان امام رضای تبریز در ۱٠ سال اخیر می باشد.
مواد و روش ها:
در این مطالعه توصیفی تحلیلی تمامی بیماران گیرنده پیوند کلیه که در طول ۱۰ سال گذشته پیوند را دریافت کرده اند وارد مطالعه شدند. با استفاده از پرونده بیماران، فرم تدوینی جمع آوری داده ها از سوابق بیماران پیوندی و دهندگان کلیه تکمیل و آزمایش ها و پیگیری های بیماران که در پرونده ثبت شده است، در فرم وارد شدند. مطالعات مورد نیاز شامل سن دهنده و گیرنده، جنس دهنده و گیرنده، گروه خونی و RH دهنده و گیرنده، نسبت فامیلی دهنده و گیرنده (فامیل و غیرفامیل)، سمت کلیه دهنده و گیرنده، بیماری اولیه کلیه، وجود بیماری همراه در گیرنده، مدت دیالیز، سال پیوند، مدت بقای پیوند، مدت بقای بیمار، عوارض (جراحی و سایر) بود. نتایج panel reactive antibody test result نیز ثبت شد. اطلاعات وارد برنامه آنالیز آماری SPSS شده و به تحلیل داده ها پرداختیم.
یافته ها:
در این مطالعه ۳۲ بیمار(۲۸/۵ درصد) رد پیوند حاد شد بودند. ۱/۵۳ درصد مرد بودند و میانگین سنی بیماران تحت پیوند کلیه ۱۲/۴۲ سال بود. مدت زمان عملکرد کلیه پس از پیوند ۵۶/۵ روز بود. ۴/۳۴ درصد بیماران نیز کلیه پیوندی بین ۷۲ ساعت تا یک هفته پس از پیوند، عملکرد و کارایی داشتند.در این مطالعه مشاهده شد که رجکشن بافتی در ۳/۳۱ درصد، ترومبوز عروقی و رجکشن فوق حاد در ۸/۲۱ درصد بیماران مشاهده شد و در ۴۱ درصد بیماران نفرکتومی انجام شد.