بهینه سازی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز بوسیله باکتری باسیلوس سوبتلیس جداسازی شده از عسل غرب ایران
Abstract
باکتری باسیلوس سوبتیلیس در شرایط فیزیکوشیمیایی بسیار سخت قابلیت رشد دارد. این باکتری توانایی تولید
آنزیم های هیدرولایتیک را دارند. از جمله این آنزیم ها ال- آسپاراژیناز است که اسید آمینه ال-آسپاراژین را به
دو جزء آسپارتیک اسید و آمونیاک می شکند و در درمان سرطان و صنایع غذایی اهمیت دارد.هدف: در این
مطالعه در ابتدا توانایی تولید آنزیم ال- آسپاراژیناز در میکروارگانیسم باسیلوس سوبتیلیس جداسازی شده از
عسل مورد بررسی قرار گرفت و اثر شرایط رشد مانند محیط کشت و فاکتور های دیگر روی رشد باکتری و
تولید آنزیم ال آسپاراژیناز تولید شده توسط باکتری مطالعه گردید.روش کار :در ابتدا سویه KP6 به منظور بررسی
توانایی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز غربالگری شد. فاکتور های مختلف فیزیکی و محیط کشت همانند میزان مایع
تلقیح، مدت زمان کشت، نوع منبع نیتروژن و شرایط هوادهی برای تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز با روش one factor at time مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی میزان رشد باکتری از روش تعیین وزن خشک و
روش نورسنجی به وسیله اسپکترو فتومتر و برای بررسی میزان تولید آنزیم ال اسپا رژیناز از روش های کیفی و
کمی مانند کشت در محیط جامد حاوی شناساگر رنگی و همچنین به صورت اختصاصی تر از روش نسلریزا
سیون استفاده گردید.یافته ها : سویه KP6 توانایی تولید آنزیم ال-آسپاژیناز دارند و فاکتورهایی که بیشترین تاثیر
برای بهینه سازی تولید این آنزیم داشتند، هوادهی مداوم،کشت به مدت 84 ساعت در محیط کشت حاوی منبع
نیتروژن کازئین – لکتین بود.نتیجه گیری:نتایج بدست آمده نشان داد که باسیلوس سوبتیلیس جداسازی شده از
عسل توانایی تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز را دارد و فاکتورهای رشد در کنار هوادهی مداوم و کشت به مدت 84
ساعت در محیط حاوی کازئین هیدرولایز به عنوان منبع نیتروژن بیشترین تاثیر را برای تولید آنزیم ال-آسپاراژیناز
دارند.