تأثیر دهانشویه با کلستروم بر سطح مراقبت دهانی و میزان ابتلا به سپسیس دیررس در نوزدان نارس بستری: کار آزمایی بالینی تصادفی کنترل شده
Abstract
چکیده
مقدمه: نوزادان نارس اغلب برای بقا و تکامل سیستمهای بدن، نیازمند بستری در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان هستند. هدف از مراقبت در بخش (Nicu) اطمینان از راحتی نوزاد، کاهش سطح عفونت و طول مدت بستری، نظارت بر توسعه و ارائه مراقبت مناسب می باشد. نوزادان نارس به علت نارسی، بیماريهاي تنفسی و آسفیکسی به طور طبیعی به درمان هاي مداخله اي، مانند داشتن کاتتر نافی و درمان با دستگاه های کمک تنفسی، نیاز بیشتري پیدا می کنند. این مسأله منجر به افزایش احتمال ابتلا به عفونت و کاهش کلونیزه شدن فلور طبیعی دهان می گردد. لذا این مطالعه با هدف بررسی تأثیر دهانشویه با کلستروم بر سطح مراقبت دهانی و میزان ابتلا به سپسیس ثانویه در نوزدان نارس بستری انجام شد.
روش مطالعه: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، 70 نوزاد نارس از بین کلیه نوزادان نارس که مشخصات نمونه های پژوهش را دارا بودند، به روش در دسترس انتخاب و با استفاده از نرم افزار RandList به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله از کلستروم بامقدار 2/0 الی 3/0 و در گروه کنترل از آب استریل به مدت 5 روز برای انجام مراقبت دهانی استفاده شد. جهت تعیین تعداد دفعات نیاز به انجام مراقبت دهانی در تمامی نوزادان، از ابزار ارزیابی خطر برای مراقبت دهانی (Risk Assessment Tool for Mouth Care) استفاده شد. برای بررسی سطح مراقبت دهانی نوزاد از ابزار بررسی دهان برای نوزادان (Oral Assessment Tool for Neonates) استفاده شد. میزان بروز سپسیس دیررس نیز 72 ساعت بعد تولد بر اساس علایم بالینی و آزمایشگاهی بررسی گردید.
پیافته ها: یافته های آزمون تی مستقل نشان می دهد که میانگین نمره سطح مراقبت دهانی در روزهای چهارم و پنجم مطالعه در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت آماری معنی داری با یکدیگر داشته و سطح مراقبت دهانی در گروه دهانشویه با کلستروم در مقایسه با گروه دهانشویه با آب استریل کاهش یافته بود (00/0= P). همچنین از نظر بروز علایم بالینی و مقادیر آزمایشگاهی مرتبط با سپسیس، تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه مداخله و کنترل نوزادان مشاهده نشد (05/0 < P).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه اهمیت انجام مراقبت های دهانی در نوزادان نارس را نشان می دهد و استفاده از کلستروم در مراقبت دهانی و انجام دهانشویه با آن می تواند جایگزینی باشد برای توزادان نارسی که در روزهای اول زندگی محروم از تغذیه دهانی با کلستروم مادر هستند.