شیوع کانال C شکل در پرمولر های فک تحتانی و ارتباط آن با وجود کانال C شکل در مولر های دوم فک تحتانی در جمعیت شهر تبریز در تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی
Abstract
مقدمه: شناخت آناتومی ریشه و تنوعات آن برای درمان کانال ریشه امری حیاتی و مهم است. مطالعات قبلی نشان داده اند که آناتومی کانال ریشه وابسته به تنوعات جغرافیایی و نژادی می باشد. با توجه به این که معمولا تنوعات آناتومیکی در فکین افراد می تواند به تنوعات دیگر ارتباط داشته باشد و مطالعه ای از این نوع در جمعیت کشور ما انجام نشده است، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی شیوع کانال C شکل در دندان های پرمولر پایین و ارتباط آن با وجود کانال های C شکل در دندان های مولر دوم فک پایین انجام شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی به صورت گذشته نگر بر روی تمامی بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی تبریز بین سال های 1397 و 1400 در تعداد 400 کلیشه CBCT (Cone Beam Computed Tomography)انجام شد. داده های به دست آمده از تصاویر CBCT در نرم افزار NNT Viewer version 8 وارد شد. به منظور طبقه بندی کانال های C شکل از معیار های Fan و همکاران استفاده شد. در پایان داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS 26 و توسط آزمون کای دو آنالیز شدند.
نتایج: شیوع کانال های C شکل در دندان های پرمولر فک پایین 3/2 % و در دندان های مولر دوم پایین 2/14 % به دست آمد. در تمامی این دندان ها مردان به مقدار بسیار کمی شیوع بیشتری نشان دادند و این مقدار از لحاظ آماری معنی دار نبود. از لحاظ سن نیز میانگین افرادی که دارای پیکربندی C شکل بودند تقریبا برابر با افرادی بود که فاقد این پیکربندی بودند. همچنین ارتباطی بین وجود این پیکربندی در دندان های پرمولر و مولر دوم فک پایین اثبات نشد و از لحاظ آماری معنی دار نبود.
نتیجه گیری: شیوع کانال های C شکل در پرمولر های فک پایین 3/2 % و در مولر های دوم پایین 2/14 % بود که تقریبا برابر با مطالعات قبلی در منطقه بود و نیز ارتباطی بین وجود کانال C شکل در دندان های پرمولر پایین و مولر دوم پایین مشاهده نشد.