مقایسه میزان عفونت قارچ کاندیدا آلبیکنس در ضایعات لکوپلاکیا ، اسکواموس سل کارسینوما (SCC)و مخاط سالم دهان در بیمارن مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی تبریز در سال های ۱۳۹۰-۱۴۰۰
Abstract
سرطان دهان جزء مهمی از بار سرطان است. این سرطان به عنوان یک توالی پی در پی مطرح شده است. به این صورت که ابتدا مخاط نرمال دستخوش تغییرات خفیف می شود که به عنوان ضایعات پیش سرطانی در نظر گرفته می شود و بعد به سمت درجات مختلفی از دیسپلازی پیشرفت می کند(۴). ویروس ها(مخصوصا پاپیلوما ویروس) ، باکتری ها و قارچ ها با عفونت پایداری که در اپی تلیوم ایجاد می کنند باعث تحریک پرولیفراسیون سلولی، مهار آپوپتوز، تداخل با مسیرهای سیگنال سلولی و... باعث القای ایجاد سرطان شوند(۳). هدف این مطالعه بررسی جامع فراوانی هایف های کاندیدا در ضایعات لکوپلاکیا و SCC و بررسی تأثیر این قارچ در پیشرفت ضایعات پیش بدخیم به بدخیم است.
مواد و روش کار
در این مطالعه مقطعی – گذشته نگر بلوک های پارافینی مربوط به بیماران با تشخیص لوکوپلاکیا(n=12) و SCC (n=18) توسط رنگ آمیزی PAS مورد بررسی قرار گرفت. همچنین نمونه های کنترل سالم(n=30) از مخاط مجاور دندان مولر سوم از بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی جمع آوری شد.
نتایج به صورت وجود یا عدم وجود هایف های کاندیدا در نمونه ها گزارش شد.
نتایج
در مطالعه ما دو گروه مخاط سالم(n=30) و گروه بیمار که شامل SCC (n=18) و لوکوپلاکیا(n=12) وجود داشت که نتایج به صورت زیر می باشد:
میزان عفونت در گروه لوکوپلاکیا با گروه SCC تفاوت معنی داری نداشت.
میزان عفونت در گروه های لوکوپلاکیا و SCC با گروه مخاط سالم تفاوت معناداری نداشتند.
نتیجه گیری
در مطالعه ما میزان عفونت در گروه های لوکوپلاکیا و SCC و مخاط سالم باهم تفاوت معنی داری نداشتند.