مقایسه میزان درد بعد از جراحی دندان مولر سوم نهفته فک پایین به دنبال مصرف پرگابالین و استامینوفن : کارآزمایی بالینی (دوسوکور)
Abstract
مقدمه
درد بعد از عمل یکی از شایع ترین عارضه های جراحی مولر سوم است . علاوه بر این، استفاده بیش از حد از داروهای ضد درد مرکزی می تواند عوارض جانبی نامطلوبی ایجاد کند . در این مطالعه تاثیر پرگابالین را بر روی درد بعد از جراحی و دوز مسکن مصرفی بعد از جراحی دندان مولر سوم نهفته فک پایین بررسی شد.
مواد و روشها
این مطالعه کارآزمایی بالینی، دو سوکور (بیمار- محقق) (Blinded Parallel Groups Randomized Clinical Trial) به روش Splite mouth پس از تایید کمیته اخلاق ( با کد 1401.290.IR.TBZMED.REC) و ثبت در مرکزکارآزمایی بالینی ایران (با شماره کد IRCT IRCT20220316054314N1) بر روی بیماران نیازمند به جراحی دندان مولر سوم نهفته فک پایین در دو گروه استامینوفن و پرگابالین انجام گرفت. بیماران طبق معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. گروه کنترل(32 نفر) و مداخله(32 نفر) در هر دو سمت مولر سوم فک پایین برای Extract داشتند یک ساعت قبل از جراحی طبق اصول blinding یکی از دو داروی پرگابالین 150 میلی گرم و استامینوفن 650 میلی گرم به بیمار داده شد. توسط یک جراح واحد بی حسی بلاک عصب آلوئولار تحتانی و long buccalانجام شد. برش سیرکولر با دیستال اکستنشن داده شد و پس از برداشت استخوان دندان خارج و فلپ برگردانده و سوچور شد. میزان درد با استفاده از مقیاسVAS ، زمان اتمام جراحی ، 6 ساعت و 24 ساعت پس از اتمام جراحی ثبت شد. یکماه بعد جراحی دوم در سمت مخالف با همان روش توسط همان جراح انجام شد.برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS.21استفاده شد
نتایج
پرگابالین باعث تاخیر در شروع درد و همچنین تسریع در اتمام احساس درد گردید. زمان بقا میزان مصرف مسکن مکمل در گروه پرگابالین در 16 ساعت پس از جراحی به مقدار صفر رسید ولی در گروه استامینوفن تا 22 ساعت پس از جراحی ادامه داشت. میانگین مصرف مسکن مکمل نیز در 4، 10 و 12 ساعت پس از جراحی، در گروه پرگابالین بطور معنی داری کمتر از گروه استامینوفن بود.
نتیجه گیری
تجویز تک دوز 150 میلی گرم پرگابالین خوراکی یک ساعت قبل از اعمال جراحی مولر سوم می تواند منجر به کاهش درد و کاهش دوز مصرفی مسکن های مکمل گردد