• English
    • Persian
  • English 
    • English
    • Persian
  • Login
View Item 
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • View Item
  •   KR-TBZMED Home
  • School of Health and Nutrition
  • Theses(HN)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

اثر مکمل‌یاری پودر هسته خرما بر وضعیت تغذیه‌ای، شاخص‌های اکسیداتیو، التهابی، ضد التهابی و عملکرد ورزشی دوندگان

Thumbnail
View/Open
پایان نامه الهام مسلمی.pdf (4.208Mb)
Date
1401
Author
مسلمی, الهام
Metadata
Show full item record
Abstract
کیده فارسی مقدمه و هدف: دوندگان از تمرین تناوبی با شدت بالا به عنوان یک روش کارآمد برای بهبود توان بی‌هوازی و هوازی استفاده می‌کنند، اما این تمرینات شدید در دراز مدت بر سیستم‌های اکسیداتیو و ایمنی اثر منفی داشته و با افزایش درد و آسیب عضلانی منجر به کاهش عملکرد ورزشی می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد که پودر هسته خرما به عنوان یک منبع غنی از آنتی‌اکسیدان‌های پلی‌فنولی، پری بیوتیک و پروتئین می‌تواند آسیب‌های ناشی از ورزش شدید را تعدیل و عملکرد ورزشی را بهبود بخشند. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر مکمل‌یاری پودر هسته خرما بر وضعیت تغذیه‌ای، شاخص‌های اکسیداتیو، التهابی، ضد التهابی و عملکرد ورزشی دوندگان طراحی گردید. روش کار: این کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بر روی 36 فرد فعال دونده طراحی گردید. شرکت‌کنندگان در گروه مداخله روزانه 26 گرم پودر هسته خرما و در گروه دارونما روزانه 26 گرم پودر سبوس گندم به عنوان دارونما به مدت 2 هفته به همراه پروتکل ورزشی تمرینات تناوبی شدید تعریف شده دریافت نمودند. دریافت¬های غذایی، شاخص¬های تن¬سنجی و ترکیب بدن در ابتدا و انتهای مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهای بیوشیمیایی شامل ظرفیت تام آنتی اکسیدان، سوپراکسید دیسموتاز، مالون دی آلدئید، پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا، اینترلوکین6، اینترلوکین 10، کراتین‌کیناز، لاکتات‌دهیدروژناز و درد عضلانی در ابتدا، بلافاصله پس از آخرین جلسه تمرین در روز چهاردهم و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین اندازه¬گیری شد. برای مقایسه متغیرهای کمی از آزمون Paired sample t –test، Independent sample t-test، تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس با اندازه‌گیری‌های مکرر (ANOVA) استفاده شد. یافته‌ها: بر اساس نتایج حاصل از آنالیزها مکمل‌یاری با پودر هسته خرما، به مدت 2 هفته منجر به افزایش معنی-داری در ظرفیت تام آنتی اکسیدان و کاهش معنی‌داری در سطح مالون دی آلدئید، پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا، اینترلوکین 6، کراتین‌کیناز، لاکتات‌دهیدروژناز و درد عضلانی (05/0p<) در مقایسه با گروه مصرف کننده¬ی دارونما در پایان مداخله و 24 ساعت بعد گردید. همچنین تغییرات در شاخص‌های تن سنجی، ترکیب بدن، دریافت غذایی (قبل و بعد از مداخله)، سوپراکسید دیسموتاز و اینترلوکین 10 (در سه بازه زمانی ابتدا، بعد از مداخله و 24 ساعت بعد) در طی تمرینات تناوبی شدید غیر معنی‌دار بود. نتیجه‌گیری: به‌طورکلی، مطالعه حاضر نشان داد که مصرف 26 گرم پودر هسته خرما در مقایسه با دارونما به مدت 2 هفته باعث بهبود شاخص‌های التهابی، آنزیم¬های آنتی اکسیدانی، آسیب عضلانی و درد عضلانی و در نتیجه بهبود عملکرد ورزشی ورزشکاران می‌گردد. لذا، می‌توان پودر هسته خرما را به عنوان یک مکمل آنتی‌اکسیدانی سالم و ارزان قیمت برای دوندگان و ورزشکاران با تمرینات شدید معرفی نمود. کلمات کلیدی: پودر هسته خرما، استرس اکسیداتیو، التهاب، آسیب عضلانی، تمرینات تناوبی با شدت بالا، پلی‌فنول
URI
http://dspace.tbzmed.ac.ir:80/xmlui/handle/123456789/67145
Collections
  • Theses(HN)

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of KR-TBZMEDCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Knowledge repository of Tabriz University of Medical Sciences using DSpace software copyright © 2018  HTMLMAP
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV