ارزیابی دانش پزشکان و کادر درمانی اورژانس در مورد تشخیص و درمان صحیح بیماران مبتلا به آنافیلاکسی
Abstract
آنافیلاکسی واکنشی سیستمیک، شدید و تهدیدکننده حیات است که تقریبا همیشه غیرمنتظره بروز میکند و میتواند با انسداد راههای هوایی یا کلاپس عروقی سبب مرگ شود. با توجه به شیوع آنافیلاکسی و لزوم آشنایی پزشکان و کادر درمانی با این موضوع متاسفانه تا کنون اقدامات موثرانجام نیافته است و دانش سنجی پزشکان در گروههای مختلف و کادر درمانی مقدمه ای برای افزایش شناخت و دانش آنها در زمینه تشخیص و درمان بیماران مبتلا به آنافیلاکسی خواهد بود.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی و از نوع مقطعی به صورت تمام شماری بر روی پزشکان شاغل در اورژانس بیمارستان های شهر تبریز در سال 1399 انجام گرفت. لیست پزشکان شاغل در هر اورژانس از طریق سوپروایزر اورژانس تهیه شده و فرم طراحی شده توسط آن پزشکان در شرایط یکسان تکمیل شد. به منظور ارزیابی دانش پزشکان و کادر درمانی پزشکی، در دانشگاه رسول اکرم فرمی استاندارد با نظر اساتید آلرژی کشور تهیه شده است که در برگیرنده موارد تشخیص و درمان بیماران مبتلا به آنافیلاکسی می باشد. در مطالعه ما از این فرم جهت ارزیابی اطلاعات مربوط به آنافیلاکسی در پزشکان شاغل در تمامی اورژانس های بیمارستان های تبریز در سال 1399 مورد استفاده قرار گرفت. این فرم ها توسط مجریان پایان نامه در اختیار پزشکان در گروه هایی که بیشتر با بیماران مبتلا به آنافیلاکسی برخورد دارند مثل پزشکان عمومی اورژانس، رزیدنتها ومتخصصان طب اورژانس و رزیدنتها و متخصصان کودکان و داخلی قرار داده شد.
یافتهها: افراد با سابقه کمتر کار در اورژانس در پاسخدهی صحیح موفق تر بودند. میانگین سنی افرادیکه به سوال آنافیلاکسی مقاوم گزینه درست را پاسخ داده اند نسبت به سایر افراد کمتر است و پاسخدهی صحیح به سوالات با سن رابطه معکوس آماری داشت. افرادی که از نظر دریافت مدرک در دو سر طیف بودند(افرادی که کمترین زمان و بیشترین زمان دریافت مدرک را داشتند) بیشترین جواب اشتباه را در رابطه با آنافیلاکسی مقاوم به درمان دادند و افراد بین دو سر طیف پاسخ درست را انتخاب کردند.