بررسی میزان آگاهی دانشجویان پزشکی دوره بالینی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در مورد چاقی و عوامل تعیین کننده آن در سال 1399
Abstract
در حال حاضر به دلیل تغییر در شیوه زندگی، مدرنیزه شدن و توسعه شهرنشینی، گذر تغذیه ای رخ داده است. با همه گیر شدن بیماریهای مرتبط با تغذیه، نیاز به آموزش وسیع تر تغذیه در برنامههای آموزشی دانشکده پزشکی کاملاً احساس میشود. هدف از این مطالعه، تعیین میزان آگاهی دانشجویان پزشکی دوره بالینی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در مورد چاقی و عوامل تعیین کننده آن در سال 1399می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که به صورت مقطعی انجام گرفت. جامعه هدف، تمام دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز که در حال حاضر دوره بالینی را می گذارانند (اکسترنی و انترنی) می باشند. 200 نفر دانشجوی پزشکی دوره کارآموزی و کارورزی با نمونه گیری بهصورت ساده در دسترس وارد مطالعه شدند. سوالات پرسشنامه دانش چاقی، از پرسشنامه های مطالعات مشابه در خارج از کشور و کتب معتبر در زمینه تغذیه استخراج شده است. پرسشنامه شامل 20 سوال، شامل 18 سوال چهار گزینه ای و دو سوال سابجکتیو با هدف تعیین نگرش دانشجویان نسبت به بیماران چاق و اعتماد به نفس در درمان ایشان می باشد. سوالات به هشت زیرگروه شامل فیزیولوژی (2)، اتیولوژی (2)، تشخیص (3)، ارزیابی نتایج درمان (1)، درمان محافظه کارانه چاقی (4)، درمان جراحی چاقی (2)، عواقب چاقی (1)، حفظ طولانی مدت وزن بدن (3) و همچنین 2 سوال سابجکتیو می باشد. دانش تغذیهای بهصورت درصد پاسخ صحیح محاسبه میشود و سپس سطح بندی میشود که بهصورت 100-85 خیلی خوب، 84-65 خوب، 64-45 متوسط و 44 و کمتر ضعیف محسوب می شود.
یافته ها: روایی محتوای پرسشنامه برای تک تک و کل سوالات تعیین شد که CVI (Content Validity Index) میانگین مرتبط بودن، شفافیت و سادگی سوال برابر با 89/0 و CVR Content Validity Ratio)) یا ضرورت سوال مساوی 928/0 به دست آمد.در خصوص ارزیابی پایایی پرسشنامه ، تست مجدد به فاصله یک هفته بر روی 20 دانشجو از جامعه آماری به صورت تصادفی انجام شد تا قابل اعتماد بودن پرسشنامه ارزیابی گردد. ضریب همبستگی پرسشنامه آگاهی 79/0 در بازه 65/0 – 91/0 قرار داشت که نشان از پایایی ابزار مورد استفاده می باشد. ثبات درونی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد که برای کل پرسشنامه 798/0 محاسبه گردید.
میانگین امتیاز دانش دانشجویان علوم پزشکی تبریز در خصوص چاقی و عوامل مربوطه ۰۸/۱ ± ۸۵/۴۵ بوده و بیشتر دانشجویان دانش متوسط (۱/۷۹ درصد) داشته اند. همچنین در بررسی عوامل تاثیرگذار بر وضعیت دانش دانشجویان در مورد چاقی در این بررسی مشاهده شد که هیچکدام از متغیرهای سن، جنسیت، مقطع تحصیلی، وضعیت تاهل، گذراندن دوره آموزشی چاقی، تعداد ساعات مطالعه در روز و میزان علاقه به موضوع با وضعیت دانش آن ها رابطه آماری معنی داری نداشته است (۰۵/۰p>).