بررسی تحلیلی تجویز مایع و خون به بیماران ترومایی با شاخص شوک غیر طبیعی
Abstract
شوک زمانی اتفاق میافتد که انتقال اکسیژن و مواد مغذی برای حفظ عملكرد طبیعی سلول و بافت کافی نباشد. شایعترین علت شوک در بیماران جراحی یا ترومایی از دست دادن حجم زیاد خون به علت خونریزی است، برای رسیدن به بهترین پیش آگهی در بیمار دچار خونریزی کنترل سریع خونریزی و احیای حجم کافی ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی تحلیلی تجویز مایع و خون به بیماران ترومایی با شاخص شوک غیر طبیعی است.
مواد و روش ها:
در این مطالعه در مورد تمامی بیمارانی که وارد مطالعه شده اند، اطلاعات دموگرافیک، علائم حیاتی، اندکس شوک، نیاز به ترانسفوزیون خون و در صورت وجود این نیاز تعداد واحد های دریافتی و مرگ یا نجات آنها از پرونده های موجود در بایگانی بیمارستان امام رضای تبریز استخراج شد. این اطلاعات را درفرم داده هایی که از قبل طراحی کرده ایم وارد کردیم و به این روش اطلاعات را جمع آوری کردیم. بیماران را از نظر اندکس شوک به 2 گروه زیر 0.9 و بالای 0.9 گروه بندی کرده و از نظر مرگ و میر و نباز به ترانسفوزیون مورد مقایسه و بررسی قرار دادیم.
یافته ها:
در این مطالعه ۵۰۰ بیمار ترومایی مراجعه کننده به اورژانس مورد مطالعه قرار گرفت. میانگین سنی افراد ۱۷.۲۰±۳۵.۱۵ بود که بیشترین آن ۷۲ و کمترین ۱۲ سال بود. ۶۳.۲٪ بیماران مرد و ۳۴.۸٪ زن بودند.۱۵.۶٪ بیماران نیاز به ترنسفیوژن خون بیش از ۱۰ واحد پیدا کردند. بیشترین نوع تروما (۵۲.۶٪) تصادفات را شامل می شد. میانگین SBP ۹۸.۵۵±۲۰.۱۰بود که بیشترین آن ۱۶۰ و کمترین آن ۶۵ بود. میانگین DBP در بیماران ۱۳.۴۵±۵۵.۳۰بود که بیشترین میزان آن ۱۰۰ و کمترین میزان آن ۳۵ بود. میانگین شاخص شوک به طور کلی ۰.۳۱±۰.۸۳ به دست آمد.