بررسی میزان اطلاع دانشجویان پزشکی سال آخر در نحوه ارائه خبر ناگوار به بیماران
Abstract
مطالعات انجام شده اخیر در زمینه میزان کارایی هر کدام از پروتکل های مورد استفاده برای بهبود ارتباط بین پزشک و بیمار مورد مطالعه قرار گرفته اند. از سوی دیگر دادن اخبار ناگوار نیز یکی از وظایف غیرقابل چشم پوشی پزشکان و دانشجویان پزشکی می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی توانایی دانشجویان پزشکی سال آخر در ارائه خبر ناگوار می باشد.
مواد و روش ها: دانشجویان پزشکی سال آخر دانشگاه علوم پزشکی تبریز به تفکیک بخش های محل گذراندن کارورزی در آخرین بخش انترنی خود در بخش های مختلف بالینی مورد بررسی قرار گرفتند. تقسیم بندی دانشجویان به تفکیک بخش های آن ها بوده و بررسی نتایج نیز به مقایسه نتایج به دست آمده در بخش های مختلف بود تا تفاوت بین بیماران متفاوت در ارائه اخبار ناگوار نیز مد نظر قرار گیرد. پرسشنامه ترجمه شده دستورالعمل (Spikes) به منظور سنجش مهارت ارائه خبر ناگوار به بیمار شامل ۱۶ سوال که در مطالعه Farokhyar و همکاران روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفته و آلفای کرونباخ بالای ۷/۰ داشته است مورد استفاده قرار گرفت.
یافته ها: ۱۴۹ دانشجوی پزشکی سال اخر با میانگین سن ۸۹/۰ ± ۱۹/۲۶ سال بر اساس دستورالعمل Spikes مورد بررسی قرار گرفتند که ۱/۶۵ درصد آن ها مونث بودند. امتیاز حیطه محیطی و همچنین توانمندی کل در ارائه اخبار ناگوار در دانشجویان مونث به طور معنی داری بالاتر بوده است. همچنین امتیاز توانمندی کل، در دانشجویان حاضر در بخش های ارتوپدی، پوست، زنان و روانپزشکی در ارائه اخبار ناگوار بالاتر از میانگین امتیاز کل توانمندی بوده است. همبستگی معنی داری بین سن دانشجویان و حیطه های توانمندی ارائه اخبار ناگوار مشاهده نشده بود (۵۱۲/۰p=، ۰۲۱/۰r=).