بررسی تاثیر ورزش ارادی برمیزان پلاسمایی Retinol-binding protein 4، IGF-Binding related protein و پارامترهای متابولیکی در موش های صحرایی نر دریافت کننده رژیم پرچرب
Abstract
امروزه تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی موجب بروز یک سری بیماری ها در جامعه میشود. مصرف رژیم پرچرب میتواند علاوه بر بروز مقاومت انسولینی در ایجاد و پیشرفت دیابت، شانس ابتلا به چاقی و بیماریهای قلبی و عروقی را نیز افزایش دهد. با توجه بهRetinol binding protein 4(RBP4) تولید شده توسط سلول های چربی و کبد که میتواند موجب بروز مقاومت به انسولین گردد و از طرفی وجود ارتباط IGF-binding related protein(IGFBP) با روند مقاومت انسولینی، بر آن شدیم تا تاثیر ورزش ارادی بر این عوامل و پارامترهای متابولیکی را مورد بررسی قرار دهیم.
مواد و روش کار:
در این مطالعه، 28رت نر با نژاد Wistar بصورت تصادفی در 4 گروه قرار گرفتند(n=7).
1)گروه کنترل: بدون هیچ گونه مداخله. 2)گروه رژیم پرچرب: در این گروه حیوانات به مدت 10 هفته رژیم پرچرب دریافت کردند. 3) گروه ورزش ارادی: در این گروه حیوانات به مدت 10 هفته ورزش داوطلبانه انجام دادند. 4) گروه رژیم پرچرب و ورزش داوطلبانه: در این گروه حیوانات بهطور همزمان به مدت 10 هفته رژیم پرچرب دریافت کرده و ورزش داوطلبانه انجام دادند. ورزش ارادی به مدت10 هفته با گذاشتن حیوان در قفس مخصوص دارای چرخ دوار انجام شد. پس از اتمام مداخلات، حیوانات بیهوش شده و نمونه خون جهت اندازه گیری پروتئینهای مربوطه و فاکتورهای متابولیکی ( TG,HDL و کلسترول) جمع آوری شد.
یافته ها: در مقایسه با گروه کنترل، در حالی که رژیم پرچرب موجب افزایش معنا دار میزان کلسترول، تری گلیسیرید، IGFBP و RBP4 شد(p<0.05)، ورزش به تنهایی بر این پارامترها موثر نبوده و فقط توام با رژیم پرچرب، موجب کاهش معنی دار آنها گردید(p<0.05).