بررسی فراوانی ، نوع، علل و سیر بالینی توده های سطح چشمی در بیمارستان نیکوکاری تبریز
چکیده
تومورهای چشم شامل توده هایی است که داخل چشم و یا حتی در سطح چشم ایجاد می شوند. تومور های سطح کره چشم علاوه بر مشکلات دید، موجب جابه جایی کره چشم به طرفین می شوند و یا چشم را به سمت بیرون هدایت می کنند. با عنایت به این که شیوع تومورهای مختلف در حال افزایش است و با توجه به ماهیت چشم که یک ارگان بسیار مهم در انسان می باشد، لذا ارزیابی دقیق و شناسایی تومورهای این ارگان جهت پیگیری و تشخیص سریع تر و تعیین پروسه درمانی مناسب لازم و ضروری است، هدف از مطالعه حاضر نیز بررسی شیوع، علل و سیر بالینی توده های سطحی چشم در بیمارستان نیکوکاری تبریز می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی بیمارانی که به درمانگاه بیمارستان نیکوکاری در سال های ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۹ مراجعه کرده اند وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده های مطالعه به صورت گذشته نگر و از پرونده بالینی بیماران بود. کلیه بیماران توسط Slit Lamp مورد معاینه قرار گرفته اند. کلیه توده های قرنیه، لیمبوس و ملتحمه بیماران ثبت شد. توده های مورد بررسی شامل تومورهای اپیتلیالی، تومورهای استرومال، تومورهای Caruncular ، متاستاز ها و تومورهای ثانویه می باشند.
یافته ها: تعداد ۱۰۰ بیمار وارد مطالعه شدند که میانگین سنی آن ها ۳۰/۲۳ ± ۹۱/۵۱ سال و دامنه سن بیماران بین ۴ تا ۹۷ سال بود. بیشتر بیماران مورد مطالعه مذکر (۶۸ درصد) بودند. ۱۹ درصد بیماران سابقه مصرف سیگار داشتند و همچنین ۹ بیمار مصرف الکل و دخانیات داشته اند. بیشترین فراوانی ابتلا به بیماری های زمینه ای شامل دیابت (۱۵ درصد) و هیپرتانسیون (۱۳ درصد) بود. در ضمن ۲ بیمار نیز سابقه ابتلا به کنسر داشتند. ۷۲ درصد ضایعات سطح چشم در بررسی حاضر خوش خیم بودند. ضایعات CIN به عنوان پیش بدخیمی منجر به SCC جزو موارد بدخیمی در نظر گرفته نشده است. شایع ترین محل توده های چشمی مربوط به ملتحمه (۴۹ درصد) و سپس ملتحمه به همراه قرنیه (۳۰ درصد) بوده و شایع ترین یافته های پاتولوژی در توده های چشمی شامل CIN (۲۹ درصد)، SCC (۲۵ درصد) و Nevus (۱۵ درصد) بود. در ضمن بیشترین تظاهر ضایعات مورد مطالعه لوکوپلاکی (۵۷ درصد) بود.