شیوع تداخلات دارویی در بیماران بستری با ابتلای همزمان به بیماری های قلبی-عروقی و کووید-19
Abstract
وجود همزمان شرایط پزشکی متعدد و همچنین نیاز به درمان چند دارویی در بروز تداخلات دارویی نقش دارد. تداخلات دارو-دارو (DDIs) به عنوان زیر مجموعه مهم خطاهای دارویی می تواند منجر به بروز عوارض نامطلوب دارویی (ADEs) در بیماران گردد. هدف: هدف از انجام این مطالعه ارزیابی میزان تداخلات در داروهای تجویزی در بیماران قلبی عروقی مبتلا به کووید-19 بستری شده در بیمارستان قلب و عروق شهید مدنی تبریز می باشد.
روش کار:این مطالعه به مدت 12 ماه در بیمارستان شهید مدنی برروی 151 نفر بیمار با ابتلای همزمان به بیماری قلبی- عروقی و کووید 19 انجام شد. در این مطالعه با تنظیم پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، بیماری های زمینه ای، داروهای مصرفی، سوابق اجتماعی و خانوادگی فرد و اطلاعات مرتبط جمع آوری گردید. تداخلات دارویی با استفاده از نرم افزارLexicomp بررسی شد و داده ها بر اساس نرم افزار SPSS آنالیز شد.
یافته ها: میانگین سنی بیماران 87/12 ± 85/65 سال بود، 4/93 % از بیماران درگیر تداخلات دارویی بودند. در مجموع 1581 تداخل دارویی شناسایی شد که 23 مورد از آنها رده X بوده و بهتر است با ارزیابی پروتکل های درمانی در مورد بکارگیری آنها توجه بیشتری نمود. 209 مورد رده¬ی D بوده و استفاده از داروهای جایگزین، تغییر ، تنظیم دوز مجدد و یا پایش مستمر درمان ضرورت دارد. 1349 مورد رده C بوده و نیاز به پایش درمان دارند و تنظیم مجدد دوز در بیماران پرخطر ممکن است ضرورت داشته باشد. نتیجه گیری: طی ارزیابی های صورت گرفته بروز تداخلات دارویی مهم از لحاظ بالینی در دارودرمانی بیماران بستری با ابتلای همزمان به بیماری های قلبی-عروقی و کووید-19 مد نظر قرار گیرد. تداخلات دارویی، در بیماران قلبی عروقی در بیمارستان شهید مدنی اغلب جز رده C بوده و فقط نیاز به پایش درمان داشتند.