بررسی میزان بیس فنول آزاد شده در بزاق بعد از برداشت ادهزیو باقیمانده در بیماران ارتودنسی با دو روش اسکیلر اولتراسونیک و سیستم روتاری: کارآزمایی بالینی تصادفی تک مرکزی
Abstract
مقدمه و هدف: بیس¬فنول A ، ماده¬ای با خواص مضر، معمولاً در مواد دندانپزشکی استفاده می¬شود. این ماده ممکن است در بزاق حل شده و منجر به اثرات نامطلوب شود. هدف از این مطالعه بررسی میزان بیس¬فنول آزاد شده در بزاق بعد از برداشت ادهزیو باقی مانده در بیماران ارتودنسی با دو روش اسکیلر اولتراسونیک و سیستم روتاری همراه فرز تنگستن کارباید بود.
مواد و روشها: این کارآزمایی بالینی تصادفی تک مرکزی، بر روی 40 بیمار تحت درمان ارتودنسی ثابت با براکت¬های فلزی باند شده با سیستم ادهزیو Resilience انجام شد. بیماران بطور تصادفی بر اساس روش حذف ادهزیو در زمان دباندینگ به دو گروه 20 تایی تقسیم شدند: اسکیلر اولتراسونیک و سیستم روتاری. زمان حذف ادهزیو (دقیقه) با کرونومتر اندازه گیری شد و سطح BPA بزاقی (میکروگرم/میلی¬لیتر) با استفاده از کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا / طیف سنجی جرمی تعیین شد. دادهها با استفاده از SPSS 18 و آزمون paired samples T Test و آنالیز کوواریانس تجزيه و تحليل شد (05/0>P).
نتایج: روش روتاری در مقایسه با روش اسکیلر اولتراسونیک از نظر سطح BPA بزاقی
(008/1 ± 061/0 در مقابل24/0±83/2 میکروگرم/میلی¬لیتر؛001/0P<) و زمان حذف ادهزیو (83/0± 86/ 8 در مقابل02/1± 20/13 دقیقه؛001/0 >P) بطور معنی¬داری مقادیر کمتری را نشان داد.
نتیجه گیری: طبق یافته¬های ما، حذف ادهزیو باقی مانده با سیستم روتاری همراه فرز تنگستن کارباید از نظر زمان تمیز کردن و BPA آزاد شده به بزاق نسبت به اسکیلر اولتراسونیک برتر است.