بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و سایتوتوکسیسیته نانوپارتیکل های نقره عصاره اتانولی گیاه Achillea filipendulina روی رده های سلولی A549 و MRC-5
Abstract
مقدمه: AgNPs در سالهای اخیر بعلت پتانسیل گسترده آنها در زمینه نانو دارو مورد توجه تحقیقات زیادی قرار گرفته است. AgNPs میتوانند از طریق روش های مختلفی تولید شوند، سنتز بواسطه عصاره گیاهان بعنوان یک روش آسان، ارزان و سازگار با محیط زیست محبوب است.
هدف: اثرات سایتوتوکسیسیته و آنتی اکسیدانی AgNPs عصاره اتانولی Achillea filipendulina برروی رده های سلولی A549 و MRC-5 بررسی شد.
مواد و روش ها: برای سنتز AgNPs از متد بیوسنتز سبز استفاده شد. تست های زتاسایزر، SEM، UV-Vis، FTIR بمنظور تعیین خصوصیات AgNPs و ظرفیت آنتی اکسیدانی با DPPH و میزان پلی فنول تام AgNPs مورد ارزیابی قرار گرفت. با روش MTT اثرات سایتوتوکسیسیته AgNPs روی دو رده سلولی مورد مطالعه در 48 ساعت بررسی شد. نتایج: اندازه متوسط AgNPs nm 94/48 با زتا mV 02/32- است. در نتایج SEM نانوذرات کروی با اندازه متوسط nm 47 هستند. در تست UV-VIS جذب در طول موج nm 450 در طول انکوباسیون، بعد 24 ساعت به بیشترین میزان رسید. نتایج FTIR نقش پروتئین ها و اجزای فنولی عصاره را در سنتز AgNPs اثبات کرد. قدرت آنتی اکسیدانی AgNPs یک چهارم برابر عصاره خالص با مقدار وزنی یکسان است. AgNPs یک چهارم برابر عصاره دارای اجزای پلی فنولی است. فعالیت سایتوتوکسیسیته AgNPs بر روی سلولهای A549 5/1 برابر سلولهای MRC-5 است. عصاره در هیچ غلظتی فعالیت سایتوتوکسیسیته ندارد. نیترات نقره کشندگی 100% در هردو رده سلولی نشان داد.
بحث: عصاره موردنظر از سایتوتوکسیسیته نیترات نقره از طریق نقش پوشانندگی و قدرت آنتی اکسیدانی بالایش بطور چشمگیری می کاهد. سنتز سبز AgNPs روشی زیست سازگار و ایمن است که کارایی لازم را دارد.