بررسی ارتباط پروفایل چربی و شاخص توده بدنی با افت شنوایی ناشی از صدا در کارگران صنایع بزرگ تبریز
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: صدا مهمترین و شایعترین خطر فیزیکی در محیط کار است که مواجهه با آن می تواند اثرات منفی شنیداری و غیر شنیداری بر سلامت کارگران داشته باشد. مهمترین اثر شنیداری صدا، افت شنوایی ناشی از صدا (NIHL) است. این نوع از افت شنوایی، برگشت ناپذیر ولی به طور صد درصد قابل پیشگیری است و در صورت عدم انجام اقدامات لازم برای پیشگیری، می تواند بار اقتصادی و اجتماعی سنگینی را به جامعه تحمیل نماید. ریسک فاکتورهای مختلفی در بروز این نوع از افت شنوایی نقش دارند. طبق مطالعات قبلی به نظر می رسد که چربی خون بالا و چاقی از ریسک فاکتورهای ایجاد NIHL باشند. ولی با توجه به وجود شواهد کم و متناقض، لازم است تا مطالعات بیشتری در این خصوص انجام گیرد.
هدف: این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین پروفایل چربی و شاخص توده یدنی با افت شنوایی ناشی از صدا انجام شد.
روش كار: مطالعه حاضر، یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی است که برای دستیابی به اهداف مطالعه، از دادههای ثبت شده در پروندههای بهداشتی 1050 نفر از کارگران شاغل در چهار صنایع بزرگ تبریز استفاده شد. دادههای آزمایشگاهی و دموگرافیک و همچنین نتایج تست ادیومتری افراد 55-20 سال که حداقل یک سال در مواجهه با صدای بالاتر از 85 دسی بل بودند ، از پروندههای بهداشتی آنان استخراج و سپس دادهها وارد نرم افزار SPSS شد و با استفاده از آزمونهای آماری، ارتباط بین پروفایل چربی و شاخص توده بدنی با افت شنوایی ناشی از صدا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
يافته ها: در مجموع 1050 پرونده بررسی شدند. در بررسی ارتباط بین پروفایل چربی و شاخص توده بدنی با NIHL، نتایج نشان داد که در هر دو گوش، اختلاف معناداری بین میانه TChol و TChol/HDL در گروه نرمال و گروه NIHL وجود دارد (0.05>P). همچنین، در مدل رگرسیون لجستیک بعد از تعدیل سازی با متغیرهای مخدوش گر، مشاهده شد که چربی خون بالا و چاقی ارتباط معناداری با افت شنوایی ناشی از صدا ندارند. نتایج بررسی ارتباط بین پروفایل چربی و شاخص توده بدنی نشان داد که بعد از تعدیل سازی با سن، مصرف سیگار، فشار خون و قند خون ناشتا، TG و HDL به ترتیب ارتباط مثبت و منفی با شاخص توده بدنی داشتند (0.001>P).
نتيجه گيري: هر چند ارتباط معناداری بین پروفایل چربی و شاخص توده بدنی با NIHL یافت نشد ولی با توجه به وجود اختلاف معنادار بین میانه TChol و TChol/HDL در دو گروه نرمال و NIHL به نظر می رسد، لازم است که متخصصان طب کار و کارشناسان بهداشت حرفهای در معاینات دورهای کارگران، چاقی را به عنوان ریسک فاکتور چربی خون بالا و خود آن را به عنوان ریسک فاکتور افت شنوایی ناشی از صدا مد نظر قرا دهند و علاوه بر شناسایی و درمان افراد مبتلا به کلسترول بالا، مواجهه آنها با صدای غیر مجاز نیز تا حد امکان محدود گردد.