بررسی اثر فوتوترمال¬تراپی با نانوذرات طلا بر القا اتوفاژی در سلول¬های سرطانی رده SH-SY5Y نروبلاستومای انسانی
Abstract
مقدمه: در این مطالعه بعد از سنتز و اصلاح سطحی نانوذرات میله¬ای طلا، به بررسی اثر دماهای القائی ایجاد شده در اثر تابش شدت¬های مختلف لیزر،که پیامدهای سلولی ازجمله آپوپتوز، نکروز و اتوفاژی را به همراه دارد،پرداخته شده است و با این پژوهش به این نظریه دست یافتیم که: دماهای القائی ناشی از پدیده¬ی فوتوترمال، ممکن است درصد فعال شدن پدیده¬ی اتوفاژی را تحت تاثیر قرار دهند.
روش کار: ابتدا نانوذرات میله¬ای طلا به روش Seedless سنتز شده سپس نانوذرات حاصل به منظور افزایش زیست سازگاری، توسط آلبومین سرم گاوی (BSA) مورد اصلاح سطحی قرارگرفتند. بعد از اینکه سلول¬ها توسط نانوذرات مذکور تیمار شدند، برای رسیدن به دماهای 42، 45 و 48درجه سانتیگراد در معرض تابش توان¬های مختلف لیزر قرار گرفته و در نهایت میزان سطح اتوفاژی، آپوپتوز و نکروز فعال شده در هر دما به وسیله ی تکنیک فلوسایتومتری به شکل کمی و توسط میکروسکوپ فلورسنت به صورت کیفی مورد بررسی قرارگرفت.
یافته¬ها : يافته¬هاي ما نشان داد که میزان اتوفاژی در سلولهای نروبلاستومای انسانی در پاسخ به استرس حرارتی ناشی از فوتوترمال تراپی با استفاده از نانوذرات طلا به شکل وابسته به دما افزایش می یابد. همچنین رفتار مرگ سلولی نکروتیک و آپوپتوتیک نیز وابسته به دما بوده و به شکل عکس یکدیگر رفتار می کنند، بطوریکه در دماهای بالاتر بیشتر مرگ سلولی به شکل نکروتیک و در دماهای ملایم تر از طریق آپوپتوز رخ می دهد.
نتیجه¬گیری: نتايج اين پژوهش نشان داد که در استراتژهای درمانی آینده فوتوترمال تراپی با استفاده از نانوذرات باید میزان دمای اعمال شده به سلول توسط نانوذرات مختلف و همچنین شدتهای مختلف به گونه ای تنظیم و طراحی شوند که به شکل ناخواسته رشد سلولهای سرطانی را تحریک نکند. نتایج این مطالعه بر این موضوع تاکید دارند که میزان اتوفاژی به دلیل توانایی اعمال رشد بیشتر تومورهای سرطانی بسیار مهم بوده و باید در پروتوکل های درمانی آینده در نظر گرفته شود.