بررسی معیار های فیستول شریانی وریدی سالم و معیوب با Ultrasound در بیماران دیالیزی
Abstract
اغلب مطالعات رادیولوژیکی در بیمارانی صورت گرفته که ظاهرا دچار اختلال فیستول شریانی وریدی بوده اند و این مطالعات بیشتر توسط سونوگرافی داپلر رنگی صورت گرفته است. از طرفی اطلاعات محدودی در زمینه ارزیابی معیارهای بیماران دارای فیستول سالم شریانی وریدی توسط سونوگرافی gray scale موجود می باشد. به همین جهت هدف از انجام این مطالعه، بررسی معیار های فیستول شریانی وریدی سالم و معیوب با داپلر رنگی و سونوگرافی gray scale در بیماران دیالیزی در بیمارستان امام رضا (ع) شهر تبریز می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مورد شاهدی بیماران دارای فیستول شریانی وریدی در بیمارستان آموزشی امام رضا (ع) تبریز بررسی شدند. فیستول های شریانی وریدی با استفاده از سونوگرافی داپلر و gray scale بررسی شده و پارامتر هایی شامل قطر ورید درنه کننده، فاصله ورید درنه کننده از سطح پوست ،قطر شریان تغذیه کننده، ترومبوز، تنگی و آنوریسم در فیستول های سالم و معیوب، و معیار های داپلر را در فیستول سالم و معیوب اندازه گیری و با هم مقایسه گردیدند.
یافته ها: مقایسه یافته های سونوگرافی gray scale بین دو نوع فیستول (سالم و معیوب) تفاوت آماری معنی داری نداشتند (۰۵/۰p>). در مقایسه یافته های داپلر رنگی مشاهده شد که به طور معنی داری در فیستول معیوب در مقایسه با فیستول سالم میزان Flow Volume پایین تر (۲۶/۵۸۴ ± ۷۶/۷۷۸ در مقابل ۷۶/۷۵۶ ± ۴۳/۱۳۸۳؛ ۰۰۶/۰p=) و Resistance Index (۲۳/۰ ± ۵۵/۰ در مقابل ۱۴/۰ ± ۳۷/۰؛ ۰۰۴/۰p=) بالاتر است؛ ولی در سایر متغیرها تفاوتی مشاهده نشد. بیشترین فراوانی عارضه مربوط به ترومبوز (۶۰ درصد) بود.