بررسی عوارض جانبی داروی ریواروکسابان در بیماران با سابقه ی ترمبوآمبولی در کلینیک بیمارستان شهید مدنی تبریز در سال ۱۳۹۸
Abstract
مقدمه:اختلالات ترومبوآمبولیک وریدی(VTE)سومین بیماری شایع قلبی – عروقی است و با بار بیماری قابل توجهی همراه است. بیش از 5 دهه، آنتاگونیست های ویتامین K، ضد انعقادهای استاندارد برای درمان ترمبوآمبولی بوده اند. ریواروکسابان می تواند جایگزین خوبی برای ضد انعقاد های کلاسیک در شروع درمان و مدیریت بیماران ترمبوآمبولی وریدی باشد. این دارو دارای منحنی دوز – پاسخ عالی است و تداخل دارویی آن بسیار کم بوده و تداخل کمی با مواد غذایی دارد. در نتیجه نیازی به نظارت مرتب بر مصرف دارو و شدت اثر ضدانعقادی نیست و بیماران را می توان با دوز ثابتی از دارو درمان کرد. با این حال ریواروکسابان عوارض جانبی متعددی دارد که ممکن است مشکلاتی برای بیماران سرپایی ایجاد کند . بنابراین بر آن شدیم که عوارض جانبی ریواروکسابان در بیماران سرپایی با سابقه ی ترمبوآمبولی بررسی کنیم.
هدف: بررسی عوارض جانبی داروی ریواروکسابان در بیماران با سابقه ی ترمبوآمبولی
روش کار: در یک مطالعه ی توصیفی آینده نگر به صورت مقطعی به بررسی عوارض جانبی داروی ریواروکسابان در 150 نفر از بیماران با سابقه¬ی ترمبوآمبولی در مدت 6 ماه پرداخته ایم. تمامی اطلاعات بیماران و عوارض جانبی مشاهده شده ناشی از ریواروکسابان درپرسشنامه ی مربوطه تکمیل شد. احتمال بروز عوارض بر اساس پرسشنامه ی نارنجو و شدت بروز عوارض براساس معیار های WHO اندازه گیری شدند.
یافته ها: در جمعیت مورد مطالعه ی حاضر عارضه ی سرگیجه در مقایسه با سایر مطالعات به نسبت بیشتری مشاهده شد و عارضه ی خونریزی جدی و افزایش بیش از سه برابر آنزیم های کبدی مشاهده نشد.
نتیجه گیری: بر اساس این مطالعه میزان بروز و تعداد عوارض جانبی ناشی از داروی ریواروکسابان با جنسیت، سن و تعداد دارو های مصرفی در ارتباط است.