بررسی اثر فنتانیل در مقایسه با رمیفنتانیل بر روی فاصله QT اصلاح شده در بیماران کاندید اینتوباسیون به روش سریع ( RSI )
Abstract
این مطالعه با هدف مقایسه اثر دو داروی فنتانیل و رمیفنتانیل بر روی فاصله QTc در بیماران تحت اینتوباسیون به روش سریع در سال 1399 انجام گردید.
روش کار: در این پژوهش تعداد 50 بیمار بدون سابقه بیماری قلبی و بدون سابقه مصرف دارو را که در اورژانس کاندید اینتوباسیون به روش سریع بودند انتخاب و به دو دسته تقسیم شدند. پیش از شروع تزریق داروهای اینتوباسیون یک ECG پایه از بیمار اخذ شده سپس به صورت تصادفی یک دسته از بیماران مقدار 2میکروگرم/کیلوگرم فنتانیل و دسته دیگر مقدار 1میکروگرم/ کیلوگرم رمیفنتانیل دریافت کردند. سایر داروهای اینتوباسیون شامل لیدوکایین، اتومیدیت و سوکسینیل کولین در هر دو دسته ثابت بود. بلافاصله بعد از تزریق دارو و بلافاصله بعد از انجام لارنگوسکوپی از بیماران ECG تهیه شده وفاصله QT اصلاح محاسبه شد.
نتایج هر گروه قبل و بعد از تزریق دارو و همین طور نتایج دو گروه با همدیگر مقایسه گردید.
یافته ها: تفاوت معنی داری از نظر توزیع جنسی و میانگین سنی بین دو گروه از بیماران مشاهده نشد. در مقایسه ی فاصله یQT ، بین دو گروه دریافت کننده فنتانیل و رمیفنتانیل در هیچ کدام از زمان های مورد بررسی(5 دقیقه قبل از لارنگوسکوپی، یک دقیقه بعد از تزریق دارو، بلافاصله بعد از لارنگوسکوپی) تفاوت آماری معنی دار مشاهده نشد. در مقایسه درون گروهی تغییرات مقادیر QT در طی زمان های مورد بررسی از لحاظ آماری معنی دار بود (004/0 = P). اما در مقایسه بین گروهی تفاوت معنی داری از نظر آماری بین دو گروه دریافت کننده فنتانیل و رمیفنتانیل مشاهده نشد (235/0 = P). نتایج نشان داد میزان تغییرات فاصله QT در طی سه اندازه گیری مختلف در هر دو گروه بیماران دریافت کننده فنتانیل و رمیفنتانیل روندی افزایشی داشت. اما این روند در مقایسه جفتی بین اندازه گیریهای QT در هیچکدام از آنها، از نظر آماری تفاوت معنی داری نشان نداد. بنابراین استفاده از داروی فنتانیل و رمیفنتانیل در طی لوله گذاری داخل تراشه رو فاصله ی QT نوار قلب بیماران از نظر آماری و بالینی تاثیر معنی دار نداشته و تجویز دو داروی فوق در طی اینتوباسیون سیف می باشد.