مطالعه مداخله درمانی روی لاین سلولی سرطان ریه به صورت ترکیب ژن-دارو با استفاده توام از استراتژیهای آپوپتوزیس و فروپتوزیس
Abstract
داروهای بر پایه پلاتین را میتوان مهمترین داروهای درمان سرطانهای ریه و کلون دانست. اما، سمیت سلولی و مقاومت دارویی، از مهمترین عوامل کاهش اثربخشی داروها می باشد. از مهمترین روشهای شکستن مقاومت سلولی میتوان به حساس کردن مجدد سلولها به آپوپتوز و یا القاء سایر مرگ های سلولی همانند فروپتوز میباشد. در این مطالعه شکستن مقاومت دارویی با استفاده از siRNA و القای مجدد آپوپتوز و فرپتوز مقایسه و بررسی گردید.هدف:
مقایسه و بررسی القای راهبردهای آپوپتوز و فرپتوز در میزان شکستن مقاومت رده های مقاوم سلولی ریه و کولون به داروهای بر پایه پلاتین
مواد و روش:
دراین مطالعه Akt1، Gpx4 به عنوان ژنهای کلیدی مسیرهای آپوپتوز و فرپتوز توسط siRNA خاموش شدند. سپس میزان القاء آپوپتوز و فرپتوز بوسیله تست های بیوشیمایی و مولکولی تاییدگردید. در ادامه با استفاده از رنگ آمیزی تریپان بلو، میزان موفقیت هرکدام از این راهبردها در القاء مرگ سلولی در سلول های مقاوم بررسی گردید.
نتایج:
القای فرپتوز توسط FIN56 و GPX4 siRNA باعث افزایش میزان ROS درون سلولی و لیپیدی و کاهش بیان ژنهای مرتبط با فرپتوز از جمله Nrf2 , CoQ10 , GPX4 گردید.همچنین این تغییرات موجب القاء مرگ در سلولهای مقاوم گردید. ازطرف دیگرالقای آپوپتوز یا خاموش کردن ژن Akt1 ، باعث شیفت سلولهای سرطانی به مرحله آپوپتوز و تایید اثربخشی Akt1 siRNA گردید.
بحث:
کاهش سطح بیان ژنهای دخیل در تولید انتی اکسیدان ها مثل Nrf2، CoQ10 و Gpx4 به وسیله FIN56 ویا Gpx4 siRNAموجب انباشته شدن میزان ROS سلولی و القای فرپتوز میشود.القای این نوع از مرگ سلولی توانایی شکستن مقاومت دارویی سلولهای سرطانی را داراست.
نتیجه گیری:
هر دو استراتژی آپوپتوز و فرپتوز قابلیت از بین بردن سلولهای مقاوم را دارند. روش ژن دارو به عنوان یک روش قابل اعتماد برای شکستن مقاومت سلولی و کشتن سلولهای مقاوم میتوان یاد شود .