بررسی بیان شاخصهای ژن miR-29،miR-346 ، miR-429 و miR-106b در نمونههای بیماران با آسیب حاد کلیوی و ارتباط آن با شدّت بیماری
Abstract
آسیب حاد کلیه (AKI) یک سندرم شایع و جدی با میزان مرگ و میر بالا در بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) است. افزایش میزان بروز و عدم نشانگرهای زیستی قابل اعتماد برای تشخیص زود هنگام این سندرم منجر به تعداد زیادی مطالعه در این زمینه شده است. نشان داده شده است که miRNA ها میتوانند نقش مهمی در تمایز، توسعه، اعتبار سنجی و بنابراین به عنوان نشانگرهای زیستی برای تشخیص ایفای نقش کنند. از این رو، هدف مطالعه حاضر اندازهگیری بیان شاخصهایmiR-29 ،miR-346 ،miR-429 و miR-106b در نمونههای سرمی بیماران با آسیب حاد کلیوی و ارتباط آن با شدت بیماری به روش Real Time RT-PCR و مقایسه میزان آن ها بین افراد بیمار و سالم میباشد.
مواد و روشها:
مطابق با معیارهای ورود و خروج مطالعه ۵۰ نمونه خون از افراد با تشخیص آسیب حاد کلیوی و همچنین ۵۰ نمونه ی خون از افراد سالم انتخاب و بعد از توضیح اهمیت مطالعه حاضر و تکمیل فرم رضایت نامه کتبی توسط بیماران، نمونه های خون جمع آوری خواهد شد. برای حفظ پایداری نمونه های جدا شده آنها را به داخل محلول نگهدارنده RNase inhibitor انتقال داده و در یخچال 80- ذخیره خواهند شد. در ادامه توتال RNA سرمهای مذکور استخراج شده و بعد از سنتز cDNA با استفاده از آنزیم رونوشت بردار معکوس، میزان شاخصهای ژن miR-29، miR-346، miR-429 و miR-106b با روش Real-time PCR با استفاده از Master mix syber green و در حضور پرایمر های اختصاصی تعیین خواهد شد. در نهایت ارتباط سطوح ژن های مذکور بین دو جامعه آماری بیمار و سالم مقایسه خواهد شد.
نتایج:
سطح بالاتری از کراتینین، SOFA و APACHE سرمی در میان بیماران مبتلا به AKI یافت شد. نمره APACHE و SOFA در بیماران مبتلا به AKI در مقایسه با افراد سالم به طور قابل توجهی افزایش یافت. میزان بیان miR-29 در هر دو stage به طور معنیداری (P< 0.01**) افزایش یافت. همچنین شایان ذکر است که بیان miR-106b ،miR-429 ، miR-100 و miR-346 در stage 2 در مقایسه با stage 1 نسبت به گروه سالم افزایش نشان می دهند، (P< 0.01**) در stage 2 و (P< 0.05*) در stage 1.