تبیین دلایل عدم مراجعه سالمندان به مراکز خدمات بهداشتی درمانی شهرستان قائمشهر
Abstract
مقدمه و هدف: بهرهمندی از خدمات سلامت موضوع مهمی در سیاستگذاریهای سلامت بوده است. سازمان ملل متحد تأکید میکند که افراد سالمند باید دسترسی و بهرهمندی مناسب به خدمات سلامت داشته باشند تا به آنها در حفظ و یا بازیابی سطح مطلوب بهزیستی فیزیکی کمک کند. مطالعه حاضر باهدف تبیین دلایل عدم مراجعه سالمندان به مراکز خدمات بهداشتی درمانی از دیدگاه سالمندان و پزشکان و مراقبین سلامت انجامشده است.
روش كار: این یک مطالعه کیفی است که در دو گروه از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 29 نفر از سالمندان و 18 نفر از پزشکان و مراقبین سلامت انجام شد. نمونهگیری بهصورت هدفمند و حجم نمونههای موردنیاز بر اساس اشباع دادهها تعیین گردد. تجزیهوتحلیل دادهها بر اساس روش تجزیهوتحلیل محتوا با رویکرد مرسوم بهصورت دستی انجام گرفت.
یافتهها: شرکتکنندگان در گروه سالمندان متشکل از 19 مرد (5/65 درصد) و 10 زن بودند. بیشتر مشارکتکنندگان (6/58 درصد) در گروه سنی 60-64 قرار داشتند. شرکتکنندگان در گروه پزشکان و مراقبین سلامت متشکل از 18 نفر از کارکنان بهداشتی درمانی؛ 8 پزشک (4/44 درصد) و 10 مراقب سلامت که 17 زن (4/94 درصد) و 1 مرد بودند.
عوامل عدم مراجعه سالمندان شامل مواردی از قبیل علل فردی، اولویت داشتن مراجعه به بخش خصوصی، عدم آگاهی از خدمات بهداشتی درمانی مراکز، نامساعد بودن محیط فیزیکی و مکان مرکز، ناکارآمدی بیمه و هزینه ها می¬باشد.
نتیجهگیری: علل مختلفی در عدم مراجعه سالمندان به مراکز خدمات بهداشتی درمانی مؤثر میباشند. نتایج این مطالعه نشان داده است که علیرغم اجرا طرح پزشک خانواده در استان مازندران، جدیت و اهتمام لازم برای اجرا آن وجود نداشته و با عنایت به گستردگی عوامل عدم مراجعه ، لزوم توجه بیشتر از سوی سیاستگذاران به این بخش از سیستم بهداشتی درمانی احساس میشود.