بررسی فتوگرامتریک سر وگردن وستون فقرات در بیماران با دردهای مایوفاسیال سر وگردن وشانه ومقایسه با افراد سالم
Abstract
سندرم درد میوفاسیال یکی از علل عمده درد مزمن است و هزینه های مالی زیادی را به جوامع تحمیل میکند وچون تشخیص MPS به دلیل مشخصات بالینی پیچیده اش می تواند مشکل باشد، یک متخصص بالینی برای تشخیص به داشتن تعریف درستی از درد، علائم مرتبط، فاکتورهای بهبود دهنده و روش های شناسایی مناسب همچون رادیوگرافی و فتوگرافی نیازمند است این مطالعه با هدف تعیین شاخص های فتوگرامتریک سر وگردن وستون فقرات در بیماران با دردهای مایوفاسیال سر وگردن وشانه در مقایسه با افراد سالم انجام شد.
مواد و روش ها. بعد از تایید از کمیته منطقه ای اخلاق زیستی پژوهش های انسانی، اهداف مطالعه به ﮐﻠﯿﻪ اﻓﺮاد شرکت کننده که طبق معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند توضیح داده شده و پس از اخذ رضایت آگاهانه, وارد مطالعه شدند. بیماران پس از پرکردن پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک بیماران در مقابل چارت مخصوص دستگاه فتوگرامتر ایستاده و بعد از اکسپوز شدن ناحیه ی سر و گردن و شانه ها در سه نمای قدامی لترال و خلفی مورد عکسبرداری و بررسی زوایای مورد نظر در عکس ها قرار گرفتند و داده های حاصل از مطالعه بعد از استخراج وارد نرم افزار SPSS شده و آنالیز های آماری مناسب روی آن ها انجام شد؛ در تمامی آزمون های آماری سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج. زاویه افقی کرانیوم 87/3 ± 12/52 درجه، زاویه ی عمودی کرانیوم 93/2 ± 99/52 درجه بوده و همچنین زاویه شانه 67/3 ± 48/53 درجه گزارش شد. گرچه زاویه افقی و عمودی کرانیوم و زاویه ی شانه در بیماران مبتلا به درد میوفاسیال به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (002/0=P و 001/0>P)؛ فاصله ی تراگوس از خط شاقول و فاصله زائده آکرومیون از این خط تفاوت معنی داری بین دو گروه نداشت (865/0=P و 794/0=P).