ارزشیابی مراقبتهای کودکآزاری در نظام اولیه مراقبت بهداشتی در استان آذربایجان شرقی در سال 1400
Abstract
سورفتار با کودکان نتایج منفی و هزینه از هر دو جنبه ی سلامتی و اقتصادی به دنبال دارد. آسیب های سلامتی ناشی از کودک آزاری، قسمت مهمی از بار جهانی بیماری را شامل می شود . با توجه به شیوع کودک آزاری و آسیب های مربوط به سلامت ناشی از کودک آزاری و درجهت بهبود این مراقبت ها یا اصلاح آنها نیاز به ارزشیابی و ارزیابی مراقبت های کودک آزاری در نظام مراقبت های اولیه بهداشتی وجود دارد. لذا هدف از این مطالعه ارزشیابی مراقبتهای کودکآزاری در نظام اولیه مراقبت بهداشتی در استان آذربایجان شرقی در سال 1400 می باشد.
مواد و روش کار: اسناد، بخشنامه ها و پروتكل های كودك آزاري در نظام اوليه مراقبت بهداشتي اسناد و قوانین موجود در ارتباط با کودک آزاری در نظام اولیه مراقبت بهداشتی استخراج شده و مورد بررسی قرار گرفتند. برای تعيين نگرش کارشناسان سلامت در زمینه كودك آزاری پرسشنامه ای با مرور منابع علمی کلیه نگرش های مرتبط با کودک آزاری تهیه شد و در اختیار پزشكان خانواده، مراقبین سلامت، بهورزان و روانشناسان قرار گرفت.
یافته ها : در بررسی اسناد مربوط به کودک آزاری الگوریتم های ارائه خدمت و مراقبت وچک لیست های شناسایی کودک آزاری بررسی و جمع آوری شدکه در پیوست ارائه شده است.
64 نفر از افراد به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. از این تعداد ۴۲ ٪ روانشناسان ۲۶.6 ٪ پزشک خانواده ۱۸.۸٪ مراقبان سلامت و 12.5٪ بهورزان بودند. نمونه مورد بررسی شامل ٪۷۷ زن و ۲۳ ٪ مرد بود. ۷۳ ٪ از افراد تحصیلات بالاتر از لیسانس داشتند. بررسی پاسخ های پرسشنامه به تفکیک جنسیت و سطح تحصیلات افراد تفاوت معناداری با هم نداشتند اما سوالات پرسشنامه به تفکیک شغل افراد متفاوت بود. میزان آگاهی بین مردان و زنان تفاوت معناداری نداشت (p=0.5) اما میانگین آگاهی پزشکان به شکل معناداری از روانشناسان (p=0.004) و مراقبین سلامت (p=0.03) بیشتر بود اما نسبت به گروه بهورزان تفاوت معناداری نداشت (p=0.18).