ارزیابی تأثیر کتوتیفن و عصاره متانولی اندام هوایی گياه Artemisia marschalliana در علائم قطع مصرف ناشی از مصرف مورفین در موش سوری
Abstract
مقدمه:سیستمهای نوروترانسمیتری مختلف (گلوتامینرژیک، آدرنرژیک و هیستامینرژیک و ...)، استرس اکسیداتیو و ازدیاد فاکتورهای التهابی سیستم اپیوئیدی را تحت تأثیر قرار میدهند و در وابستگی به مورفین نقش دارند. کتوتیفن اثرات مهاری در سیستم NMDA و عصاره Artemisia marschalliana (ضدمالاریا، ضدنفخ، ضدسرفه و ... ) نیز آثار مهاری استرس اکسیداتیو دارد.هدف: ارزیابی تاثیر کتوتیفن و عصاره متانولی اندام هوایی گیاه Artemisia marschalliana در علائم قطع مصرف ناشی از مورفین در موش سوری بود.روش کار: 10 گروه 9 تایی از موشهای سوری نر در محدوده وزنی 20-30 گرم به صورت تصادفی انتخاب شدند و رژیمهای دارویی زیر را یک بار در روز به مدت دو هفته دریافت کردند.
1) سالین (ml/kg,ip10) + سالین (ml/kg,ip10)
2) سالین (ml/kg,ip10) + مورفین (mg/kg,ip25)
3) 20% DMSO (ml/kg,ip10) + مورفین (mg/kg,ip25)
4-5-6) A.M.E (mg/kg,ip50,100,200) + مورفین (mg/kg,ip25)
7-8-9) کتوتیفن (mg/kg,ip4,8,16) + مورفین (mg/kg,ip25)
10) A.M.E (mg/kg,ip50) + کتوتیفن (mg/kg,ip4) + مورفین (mg/kg,ip25)
سپس در روز چهاردهم، دو ساعت بعد از تزریق مورفین در موشها، نالوکسان (mg/kg,ip4) تزریق شد و علائم قطع مصرف (پرش و ایستادن روی دوپا) در طی نیم ساعت اندازه گیری شد. درنهایت جهت اندازه گیری سطوح سرمی MDA و TAC در گروههای مختلف، حیوانات بیهوش گردیدند و خونگیری از قلب به عمل آمد .
یافته ها: نتایج نشان داد که تزریق کتوتیفن و عصاره A.marschalliana و یا تزریق توأم آنها در دوزهای پایین قبل از تزریق روزانه مورفین، وابستگی به مورفین را کاهش داد(P<0.01). ارتباط معنیداری بین سطوح سرمی MDA و TAC و علائم قطع مصرف مشاهده نگردید.نتیجه گیری: بر اساس این یافته ها، میتوان از داروهای فوق الذکر جهت کاهش وابستگی به مورفین استفاده کرد. احتمالا کتوتیفن و عصاره A.marschalliana با دوزهای مصرفی در این مطالعه، به جز مسیر مهار استرس اکسیداتیو، موجب کاهش وابستگی میگردند.