بررسی اختلالات شناختی بیماران مولتیپل اسکلروزیس بر اساس آزمون MACFIMS
چکیده
مولتيپل اسكلروزيس بيماري مزمني است كه اغلب بالغين جوان را درگير ميكند. یکی از مشکلات این بیماران بروز نقایص شناختی میباشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی اختلالات شناختی بیماران مولتیپل اسکلروزیس بر اساس آزمون MACFIMS میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی طی سالهای 1397-1398 و بر روی 118 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد. اختلالات شناختی در گروه فوق مورد ارزیابی قرار گرفت. تمامی آنها جهت ارزیابی سابتایپهای اختلالات شناختی بر اساس آزمون MACFIMS مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس وضعیت اختلال شناختی کلی و سابتایپهای آن در دو گروه بیماران پیشرونده و عودکننده مقایسه گردید. دادهها پس از جمعآوری، وارد نرمافزار SPSS، ورژن 21 شده و با استفاده از روشهای آمار توصیفی شیوع هر یک از اختلالات شناختی ذکر شده در جدول متغیرها در انواع فرمهای بیماری MS گزارش گردید.
نتایج: در این مطالعه 115 بیمار با تشخیص مولتیپل اسکلروزیس از نظر مسایل شناختی مورد بررسی قرار گرفتند. 80 نفر( 6/69 درصد) از آنها زن بودند. میانگین سنی شرکتکنندگان نیز 73/9 ± 17/34 سال بود. 91 بیمار (%1/79) فرم Relapsing – remitting، تعداد 17 نفر (%8/14) فرم Secondary – progressive و 7 نفر (%1/6) فرم Primary – Progressive داشتند. شیوع کلی اختلال شناختی در بیماران مورد مطالعه 4/30 درصد بود. حوزههایی که بیشترین اختلال را داشتند، سرعت پردازش شنوایی و حافظهی کاری (8/34%) و حافظهی اپیزودیک (شنیداری یا کلامی) و یادگیری (1/26%) بود. بیشترین درصد اختلالات شناختی در بیماران مبتلا به PPMS با 4/71 درصد، بیماران با SPMS با 6/70 درصد و بیماران با RRMS با 8/19 درصد بدست آمد. اختلال شناختی با انواع MS رابطهی معنیداری داشت. همچنین میزان اختلال شناختی در بیماران مبتلا به MS با افزایش سن، کاهش سطح تحصیلات، افزایش مدت زمان بیماری افزایش معنیداری پیدا کرد.