بررسی نمرات ASQ شش ماهگی و یک سالگی در نوزادان نارس و ارتباط آن با نتایج تستهای تیروئیدی در دورهی نوزادی
چکیده
كــــم كــــاري مــــادرزادي تيروئيــــد يكــي از شایعترین علــل قابــل پيــشگيري عقب ماندگي ذهني در دنيـا اسـت و تنهـا در صـورت تـشخيص و درمان زودرس و بهموقع قابـل پيـشگيري اسـت. هرچند برخی از مطالعات اذعان داشتند که علیرغم درمان بهموقع، اختلالات تکاملی در این بیماران همچنان بالاتر از شیرخواران سالم است. در مطالعه حاضر سطح تکاملی شیرخواران پرهترم درمان شده با تشخیص هیپوتیروئیدی مادرزادی با گروه کنترل سالم تحت بررسی و مقایسه قرار گرفت.
مواد و روش: در این مطالعهی آینده نگر، نوزادان پرهترم با تشخیص هیپوتیروئیدی مادرزادی که در طول یک سال به مرکز آموزشی و درمانی کودکان تبریز ارجاع شدهاند وارد مطالعه شدند. درمان این بیماران طبق گایدلاین¬های مربوطه انجام پذیرفت. یک گروه از نوزادان پرهترم سالم و بدون کم کاری تیروئید با سن هنگام تولد و جنس مشابه با گروه مورد (با هیپوتیروئیدی) نیز وارد مطالعه شد. در هر دو گروه بیمار و کنترل، فرم adjust ASQ شده با سن موقع تولد با کمک محقق که اطلاعی از بیمار یا سالم بودن افراد ندارد در 6 ماهگی و 12ماهگی این بیماران تکمیل و امتیاز حاصله و سایر مشخصات مانند متغیرهای دموگرافیک ثبت شد.
نتایج: در این مطالعه از 85 بیمار، 35 نفر(2/41%) بدون مشکل تیروئیدی و 50 نفر (8/58%) با مشکل تیروئیدی بودند. بین دو گروه از نظر سن بارداری در زمان زایمان، وزن و جنسیت، تفاوت معناداری وجود نداشت(05/0>تمامی P valueها). نمرات شیرخواران دچار هیپوتیروئیدی در تمامی حیطهها هم در 6 ماهگی و هم در 12 ماهگی کمتر از گروه کنترل بود. هرچند نتایج آنالیزها نشان داد که در سن 6 ماهگی، تفاوت نمرات در حیطههای برقراری ارتباط، حرکات ظریف و حیطه شخصی-اجتماعی معنی دار بود (P value ها از چپ به راست به ترتیب عبارتاند از 003/0، 047/0، 021/0) لیکن تفاوت نمرات در حیطههای حل مسئله و حرکات درشت معنی دار نبود (05/0>تمامی P valueها). در حالی که بررسیهای مشابه در سن 12 ماهگی نوزادان، تفاوت معناداری بر اثر هیپوتیروئیدی در هیچ یک از حیطههای برقراری ارتباط، حرکات درشت، حرکات ظریف، حل مسئله و حیطه شخصی-اجتماعی نوزادان نشان نداد (05/0>تمامی P valueها). همچنین تعداد موارد مختل از نقطه نظر تمامی حیطههای پنجگانه هم در 6 ماهگی و هم در 12 ماهگی در بیماران با هیپوتیروئیدی بیشتر از گروه کنترل بود لیکن این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. بررسی ارتباط هیپوتیروئیدی، سن حاملگی، وزن زمان تولد، جنسیت، TSH، FT4 ، سن شروع درمان، مدت مصرف دارو بر عملکرد کلی در6 ماهگی و 12 ماهگی با تست binary logistic regression انجام گرفت که ارتباط معناداری را نشان نداد (05/0>تمامیP valueها).