بررسی ارتباط رژیم غذایی برپایه گیاهان با خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی – عروقی، انواع سرطان¬ها و همه علل: مرور سیستماتیک و متاآنالیز بر مطالعات کوهورت
Abstract
یده فارسی
سابقه و هدف : رژیمهای غذایی گیاهان به طور فزایندهای در میان جوانان رایج و محبوب هستند و نسبت به رژیمهای حاوی گوشت، گزینه بهتری برای محیط زیست محسوب میشوند. رژیم¬های برپایه گیاهی، با تمرکز بر مصرف زیاد محصولات غذایی گیاهی و مصرف کم محصولات حیوانی، در پیشگیری و مدیریت بیماری¬های مزمن امروزه مورد توجه قرارگرفته¬اند. شواهد تا به امروز نشان می دهد که گیاهخواران در مقایسه با غیر گیاهخواران تمایل به مرگ و میر کمتری دارند، اما بیشتر مطالعات مبتنی بر جمعیت نیستند و سایر عوامل سبک زندگی سالم ممکن است اثرات محافظتی ظاهری را مخدوش کنند. هدف ما بررسی ارتباط بین پایبندی به رژیم¬های غذایی برپایه گیاهی و خطر مرگ¬و¬میر در بین جمعیت عمومی بود.
مواد و روشها : در مطالعه مروری سیستماتیک حاضر جستجو با استفاده از کلید واژه¬های vegetarians, vegans, mortality, death, fatal در پایگاه¬های اطلاعاتی PubMed, ISI Web of Science, Embase, Scopus تا 10 اکتبر 2021 مورد بررسي قرار گرفتند. کلیدواژه های استفاده شده برای جستجوی پایگاه های اطلاعاتی، از پایگاه عناوین موضوع پزشکی (MESH) انتخاب شدند. و مطالعات مرتبط بررسي و انتخاب شدند. جهت ارزیابی کیفیت مطالعات وارد شده از مقیاس Newcastle-Ottawa استفاده شد. همچنین جهت بررسی کیفیت کلی شواهد از امتیاز NutriGrade استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از مدل Random-effect و یا fixed-effect مورد بررسي قرار گرفت. همچنین عدم تجانس آماري بين مطالعات به وسيله ي تست cochran’s Q و شاخص I2 ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری STATA ویرایش 14 انجام شد.
یافته¬ها : دوازده مطالعه کوهورت آینده¬نگر با 42697 مرگ در بین 508861 شرکت کننده وارد مطالعه شدند. HR رژیم غذایی برپایه گیاهان (بالاترین در مقایسه با پایین ترین طبقه) برای مرگ¬و¬میر ناشی از همه علل 0.90 (95% confidence interval [CI]: 0.82, 0.99; I2 = 91%, n=12) بود. در بین انواع رژیم غذایی برپایه گیاهان، رابطه معکوسی بین رژیم¬های
healthy plant-based 0.92(95% CI:0.88, 0.96; I2=0%, n=2),
Pesco-vegetarian 0.81 (95% CI: 0.70,0.92; I2=0%, n =2),
Provegetarian 0.74 (95% CI: 0.55, 0.88; I2 = 61.2%, n = 2) و مرگ و میر ناشی از همه علل وجود داشت. رژیم vegetarian با کاهش خطر مرگ¬و¬میر ناشی از بیماری قلبی- عروقی 0.92 (95% CI: 0.85, 0.99; I2 = 0%, n = 5) همراه بود.
نتیجه گیری : یافته های ما نقش محافظتی بالقوه رژیم غذایی برپایه گیاهان را در برابر مرگ¬و¬میر ناشی از همه علل را نشان ¬داد و همچنین رابطه معکوسی بین رژیم های غذایی Provegetarian healthy plant-based, Pesco-vegetarian, و مرگ¬و¬میر ناشی از همه علل مشاهده شد. در مطالعه متاآنالیز ما پایبندی به رژیم غذایی vegetarian خطر مرگ¬و¬میر ناشی از بیماری¬ قلبی- عروقی را کاهش ¬داد. مطالعه ما نتوانست ارتباط معنی¬داری بین رژیم غذایی برپایه گیاهان و خطر مرگ¬و¬میر ناشی از کل سرطان و انواع سرطان¬ها نشان دهد. از آنجا که محدودیت¬های خاصی در برخی از مطالعات وارد شده در این مرور سیستماتیک و متاآنالیز وجود داشت، تحقیقات بیشتری برای تأیید یافته¬های ما ضروری است.
کلمات کلیدی: رژیم غذایی برپایه گیاهان؛ گیاهخواری؛ بیماری قلبی- عروقی؛ سرطان؛ همه علل¬؛ مرگ¬و¬میر¬؛ متاآنالیز؛ مطالعات کوهورت آینده¬نگر