بررسی فیتوشیمیایی و اثرات بیولوژیک گیاه Lallemantia iberica
Abstract
مقدمه: گونه های جنس Lallemantia در طب سنتی کاربرد وسیعی دارند. با توجه به ارتباط بین ترکیبات شیمیایی موجود در گیاهان و اثرات مشاهده شده از آن ها، ضرورت بررسی و شناسایی ترکیبات موثره گیاهان بسیار زیاد است.
هدف: با توجه به وجود ترکیبات متنوع با اثرات فارماکولوژیک مختلف در این جنس و مطالعات خیلی محدود روی فیتوشیمی دانه گیاه Lallemantia iberica، این گیاه جهت بررسی فیتوشیمیایی و تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی، توتال فنول و فلاونوئید انتخاب شد.
مواد و روش کار: عصاره گیری از دانه گیاه با روش سوکسله، توسط حلال های ان-هگزان، کلروفرم و متانول انجام گرفت و سپس توسط دستگاه اواپراتور خشک شدند. عصاره متانولی توسط روشهایکروماتوگرافی (دکانتاسیون با حلالهای غیرقابل امتزاج وPTLC) فراکسیونه و خالص سازی گردید که در نهایت یک ماده خالص توسط NMR شناسایی شد. محتوای اسیدچرب عصاره ان-هگزانی پودر دانه گیاه پس از انجام واکنش متیلاسیون به وسیله دستگاه GC-MS آنالیز و بررسی شد. محتوای کل فنلی معادل گالیکاسید، محتوای کل فلاونوئید معادل کوئرستین و فعالیت آنتی اکسیدانی فراکسیونهای ان-بوتانولی، اتیل استاتی و آبی حاصل از عصاره متانولی با روش DPPH ارزیابی گردید.
نتایج: از فراکسیون ان-بوتانولی عصاره ی متانولی این گیاه یک ترکیب گلیکوزید فنلی شناسایی گردید. آنالیز محتوای اسیدچرب عصاره ان-هگزانی پودر دانه گیاه منجر به شناسایی 25 ترکیب شد. ترکیبات اسید لینولنیک متیل استر و اسید پالمیتیک اجزای اصلی محتوای اسیدچرب بودند. فراکسیونهای ان-بوتانولی و اتیل استاتی و آبی عصاره تام متانولی بترتیب مقادیر IC50، 0٫22± 535٫358، 0٫1± 201٫578 و 0٫11± 2147٫25 میکروگرم بر میلی لیتر را نشان دادند.
بحث و نتیجهگیری: مطالعه فیتوشیمیایی گیاه Lallemantia iberica حضور ترکیب کوکوربیتوزاید D را نشان داد. همچنین بررسی ها نشان داد این گیاه اثر آنتی اکسیدانی خوبی دارد. ترکیب عمده اسیدچرب عصاره ان-هگزانی دانه گیاه ماده اسید لینولنیک متیل استر است.