بررسی یافته های سونوگرافی هدفمند پستانها (Targeted US) در زنان با یافته های غیر طبیعی (احتمال خوش خیم و مشکوک) در ام آر ماموگرافی (پستان MRI)
چکیده
سرطان پستان شایعترین بدخیمی و اولین علت مرگ ومیر ناشی از سرطان در زنان محسوب می شود. اهمیت تشخیص به هنگام سرطان پستان می تواند در تصمیم سازی های نظام سلامت جهت انتخاب روش های هزینه اثربخش و جلوگیری از هدررفت منابع نیز مورد استفاده قرار گیرد. از این رو مطالعه ی حاضر به بررسی قدرت تشخیصی سونوگرافی هدفمند، به عنوان روشی کم هزینه تر و سریع تر نسبت به ام آر ماموگرافی (MRM)، در تشخیص ضایعات پستانی و انواع آنها پرداخت.
روش ها و مواد: اين مطالعه مقطعی بر روي 125 زن با یافته های غیرطبیعی پستان که طی نیم سال دوم سال 97 جهت انجام MRM به کلینیک رادیولوژی مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) تبریز مراجعه کرده بودند، انجام شد. ابتدا تمامی زنان تحت MRM قرار گرفته و سپس برای هر یک از آنان سونوگرافی هدفمند انجام شد. درنهایت، MRM به عنوان روش تشخيصي اطمينان بخش درنظر گرفته شد و نتایج سونوگرافی هدفمند با نتایج حاصل از آن مقایسه شد. از آمار توصیفی، آزمون رگرسیون لجستیک و نمودار ROC جهت تعیین ارزشهای اخباری مثبت و منفی، و نیز مقایسه نتایج استفاده شد.
یافته ها: ارزش اخباری مثبت سونوگرافی هدفمند در تشخیص توده های پستانی مشکوک به بدخیمی/بدخیم برابر با 6/74 % محاسبه شد؛ نتایج آزمون رگرسیون لجستیک، سونوگرافی هدفمند را به عنوان روشی جایگزین برای MRM در تشخیص نوع تودههای پستانی از نظر مشکوک به بدخیمی/بدخیم عنوان کرد (P-value<0.05). همچنین، ارزش اخباری مثبت سونوگرافی هدفمند در مشاهده ی توده های پستانی Mass enhancement برابر با 90 % و ارزش اخباری مثبت آن در مشاهده ی تودههای پستانی Non-mass enhancement برابر با 6/68 % محاسبه شد؛ نتایج نمودار ROC، سونوگرافی هدفمند قادر را به عنوان روشی جهت ارائه پیش آگاهی مناسب در خصوص Mass or Non-Mass Enhancement بودن تودههای پستانی معرفی کرد (AUC=0.793 وP-value<0.05).