تاثیر عملیات سطحی گلیز یا پالیش مکانیکی بر ثبات رنگ دو نوع از سرامیک های CAD/CAM
Abstract
مقدمه : مشابه دندان های طبیعی انسان، سرامیک های دندانی نیز در محیط دهان تحت تاثیر مواد رنگزای مختلف قرار می گیرند که می تواند منجر به تغییرات رنگ شود. تاثیر روش های مختلف عملیات سطحی در میزان ثبات رنگ سرامیک های دندانی هنوز به طور کامل مشخص نیست. هدف از این مطالعه تعیین میزان ثبات رنگ رستوریشن های سرامیکی CAD/CAM لیتیوم دی سیلیکات و لیتیوم سیلیکات تقویت شده با زیرکونیا پس از اعمال دو روش عملیات سطحی گلیز یا پالیش مکانیکی به دنبال غوطه وری در قهوه است.
مواد و روش کار :
برای این مطالعه ی آزمایشگاهی و تجربی تعداد20 نمونه ی مستطیلی در ابعاد mm12×7×1.5 از دو نوع بلوک سرامیکی ZLS(n=10) و LDS(n=10) به رنگ A2 تهیه شد:
ZLS (Zirconia-reinforced lithium silicate) (Celtra Duo, Dentsply)
LDS (Lithium Disilicate glass-ceramic) (IPS e.max CAD, Ivoclar Vivadent AG)
بعد از پاکسازی با اولتراسونیک و مرحله ی firing ، بر روی نمونه های هر نوع سرامیک در دو دسته ی جداگانه عملیات سطحی صورت گرفت. نمونه های دسته ی اول با استفاده از کیت پالیشینگ ،پالیش شدند و نمونه های دسته ی دوم گلیز شده و در کوره ی پرسلن و طبق دستور کارخانه ZLS به مدت60 ثانیه در دمای820˚C و LDS به مدت 90 ثانیه در دمای 770˚C حرارت دیدند. سپس نمونه به مدت دو هفته در قهوه به عنوان ماده ی رنگ زا غوطه ور شدند. قبل و بعد از غوطه ور سازی رنگ نمونه ها با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر از نظر کمی اندازه گیری شد، خصوصیات رنگ توسط سه پارامتر l,a,b سنجیده شد و در نهایت مقدار E تغییر رنگ مقایسه شد. به منظور بررسی تاثیر عملیات سطحی بر ثبات رنگ سرامیک ها قبل و بعد از غوطه ور سازی در قهوه از آزمون تی مستقل و تی زوجی استفاده شد. تغییرات رنگ پس از محاسبه با استفاده از تست ( ANOVA دو طرفه ) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. مقدار احتمال کمتر از0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 25 استفاده شد.
یافته ها : نوع ماده تاثیر معنا داری بر اختلاف رنگ داشت.(p-value<0.001) در هر دو گروه گلیز و پالیش مکانیکی، لیتیوم دی سیلیکات از نظر آماری تغییرات رنگ کمتر از لیتیوم سیلیکات تقویت شده با زیرکونیا را نشان داد. در هر دو نوع سرامیک تغییرات رنگ در گروه گلیز از نظر آماری پایین تر از گروه پالیش مکانیکی بود. تمامی تغییرات رنگ در تمامی گروه ها پایین تر از محدوده ی قابل قبول از نظر کلینیکی بود. (ΔΕ<3.3)
نتیجه گیری :روش های مختلف عملیات سطحی سرامیک های مونولیتیک لیتیوم دی سیلیکات و لیتیوم سیلیکات تقویت شده با زیرکونیا، تغییرات رنگ در محدوده ی قابل قبول از نظر کلینیکی داشتند. گلیز کردن نسبت به پالیش مکانیکی باعث ثبات رنگ بهتر در لیتیوم دی سیلیکات و لیتیوم سیلیکات تقویت شده با زیرکونیا شد. لیتیوم دی سیلیکات در مقایسه با لیتیوم سیلیکات تقویت شده با زیرکونیا ثبات رنگ بالاتری داشت.