تأثیر مشاوره امیددرمانی بر بهزیستی روانشناختی مادران پس از سقط جنین: یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده
Abstract
چکیده: مقدمه: روش های درمانی مختلفی برای درمان اختلالات روانی به دنبال سقط وجود دارد، درمان های شیمیایی، گیاهی و مشاوره های درمانی از آن جمله می باشند، با این حال ایجاد آرامش در زوجین مخصوصاً در زنانی که سقط را تجربه کرده اند می تواند قدم موثری در درمان این اختلالات باشد. مشاوره ها و اقدامات روانشناختی می تواند ضمن شناسایی استرس ها و آسیب های وارده، به این افراد جهت کاهش مشکلاتشان و سازگاری با موضوع مواجه و پدیده رخداده کمک نماید. یکی از این مشاوره ها و اقدامات روانشناسی و روان درمانی ، امیددرمانی است. لذا، این مطالعه با هدف تعیین تأثیر مشاوره امیددرمانی بر بهزیستی روانشناختی مادران پس از سقط جنین انجام گرفت.
روش کار: این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده بر روی 52 زن در سنین باروری 15 تا 49 ساله که حاملگی آنها به سقط منجر شده است در مراکز آموزشی درمانی الزهرا و طالقانی شهر تبریز-ایران، در سال 2020-2021 انجام شد. مشارکت-کنندگان با استفاده از روش بلوک بندی تصادفی طبقه بندی شده (Stratification) بر اساس سابقه سقط و نوع سقط (خودبخودی یا القایی) با اندازه بلوک های چهارتایی و شش تایی و با نسبت تخصیص 1:1 به دو گروه مداخله (دریافت کننده مشاوره و کنترل)، تخصیص داده شدند. گروه مداخله، مشاوره گروهی امید درمانی طی 8 جلسه 45 دقیقه ای هفته ای دو بار دریافت کردند. پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL= World Health Organization Quality of Life) قبل از مداخله، بلافاصله و چهار هفته بعد از اتمام مداخله تکمیل شدند. از آزمون های تی مستقل و repeated measures ANOVA برای مقایسه پیامدها بین دو گروه استفاده شد.
یافته ها: بعد از مداخله بر اساس آزمون Repeated Measure ANOVA و با تعدیل نمره پایه، میانگین نمره کلی بهزیستی روانشناختی در گروه مشاوره به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (تفاوت میانگین: 76/76؛ فاصله اطمینان 95%: 81/63 تا 70/89؛ 001/0>P)، همچنین میانگین نمره کلی کیفیت زندگی در گروه مشاوره به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (تفاوت میانگین: 93/7؛ فاصله اطمینان 95%: 38/6 تا 46/9؛ 001/0>P). میانگین نمره تمامی زیردامنه های بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی هم در گروه مشاوره به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (05/0>P).
نتیجه گیری: بهره گیری از مشاوره امیددرمانی می تواند کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی زنان بعد از سقط را بهبود بخشد. لذا انجام مشاوره امید درمانی برای تمامی زنان بعد از سقط توصیه می شود.