نتایج آنژیوگرافی DSA در بیماران با SAH و CTA نرمال
Abstract
آنوریسم ها یکی از شایع ترین علل SAH (sub arachnoid hemorrhage) می باشند که مرگ و میر در حدود 40 تا 60 درصد دارند و درصورتی که به درستی تشخیص داده نشوند ممکن است میزان این مرگ و میر بالاتر نیز برود. به طور سنتی، استفاده از DSA(catheter digital subtraction angiography) استاندارد طلایی تشخیص این آنوریسم ها می باشد. از زمان معرفی Helical CT-Scan که توانایی تهیه اسکن هاي سریع از فازهاي جریان عروق مغزي خصوصا شریان ها داشت ، تصویربرداري از عروق گردن و مغزي با CTA طرفداران بیشتري پیدا کرد. با توجه به این که مطالعات مختلفی در زمینه مقایسه کارایی و دقت دو روشDSA و CTA انجام شده است و هرکدام ویژگی هاي خوب و بد مختص خود را دارند و از جهتی به دلیل این که تا کنون مطالعه اي در مرکز ما در خصوص مقایسه این دو روش انجام نشده است، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی نتایج آنژیوگرافیDSA در در بیماران با SAHو CTA نرمال می باشد.
روش کار: در این مطالعه بررسی مقطعی بیماران مورد مطالعه با درنظر گرفتن معیارهاي ورود و خروج مطالعه وارد مطالعه شدند. در بدو ورود برای بیماران CT-Scan بدون کنتراست مغزي انجام شد. بیماران توسط متخصص نورولوژي همکار طرح با توجه به نتیجه CT-Scan بدون کنتراست بدو ورود بر اساس الگوي خونریزي subarachroid به 4 گروه تقسیم شدند. سپس بیماران تحت CTA با 64 برش و DSA قرار گرفتند. نتایج منفی و نرمال CTA انتخاب شده و سپس با نتایج DSA مورد مقایسه قرار گرفتند. حساسیت و اختصاصیت CTA نسبت به DSA (روش استاندارد طلایی) سنجیده شدند.
نتایج: میانگین ± انحراف معیار بیماران مورد مطالعه 54.2 ± 12.48سال بود. در DSA انجام شده بین مورد مطالعه، آنوریسم در31 نفر(56.4%) مشاهده شد و در DSA 24 نفر (43.6%) از بیماران آنوریسم مشاهده نشد. در بین بیماران مورد بررسی مثبت کاذب در گزارش CTA دیده نشد. همچنین در میان گزارش های نرمال CTA در 6 نفر (20%) از بیماران، گزارش CTA منفی کاذب بودند. با توجه به گزارش های CTA در بیماران مورد مطالعه، میزان حساسیت CTA 80.64% و میزان اختصاصیت آن 100% بود.