ارزیابی ارزش تشخیصی مقادیر ضریب انتشار آشکار در افتراق گلیوبلاستوما از متاستاز در ادم اطراف تومور
Abstract
نواحی پری تومورال در گلیوبلاستوم مولتی فرم اغلب حاوی مقادیر زیادی ادم به همراه انفیلتراسیون سلول های بدخیم به داخل ادم میباشد در صورتیکه در متاستاز های مغزی ادم پری تومورال صرفا از ادم وازوژنیک بدون انفیلتراسیون سلول های بدخیم تشکیل شده است. با توجه به اینکه سکانس DWI در MRI اطلاعات کمّی در ارتباط با تراکم سلولی بافت ها فراهم میکند هدف از این مطالعه بررسی امکان استفاده از مقادیر ضریب انتشار آشکار حاصل از آن در افتراق دو تومور مغزی فوق میباشد.
مواد و روش ها: تصاویر MRI 34 بیمار مبتلا به تومورهای مغزی با پاتولوژی شناخته شده (19 مورد GBM و 15 مورد BM) به صورت گذشته نگر مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر ADC و SD در ناحیه ی تومور ، ادم پری تومورال و ماده سفید سالم مقابل ضایعه اندازه گیری شد. سپس برای تعیین اختلاف آماری موجود بین BM و GBM، سن و جنس بیمار ، میانگین و نسبت ADC و میانگین و نسبت SD و دو گروه مورد آنالیز قرار گرفت.
نتایج: با مقایسه میانگین و نسبتADC و میانگین و نسبت SD تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. با توجه به منحنی ROC و با در نظر گرفتن 13 پارامتر موجود در مطالعه، حد آستانه 0/48 بهتریت حساسیت (84%) و اختصاصیت (67%) را برای تمایز بین GBM و BM ایجاد کرد. (AIC=61.70 and AUC=0.81) قدر مطلق SD و نسبت های آن در نواحی پریتومورال به طور معنی داری بالاتر از نواحی تومورال میباشد.