مقایسه ارزش تشخیصی سونوگرافی و MRI در بیماران مبتلا به کبد چرب
Abstract
تجمع چربی در کبد (کبد چرب) بعنوان یک عامل منجر به بیماری پیامد ها و علل متفاوتی دارد. با توجه به اینکه سونوگرافی shear wave الاستوگرافی روشی جدید در بررسی بافت کبدی است، لذا هدف از مطالعه حاضر، مقایسه ارزش تشخیصی سونوگرافی و MRI در بیماران مبتلا به کبد چرب می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه بررسی مقعطی بر روی کلیه بیماران مبتلا و غیر مبتلا به کبد چرب که به هر علتی جهت انجام MRI شکم معرفی می شوند انجام شد. در بیمارانی که تحت MRI قرار گرفتند، فاز In و Out تصویر برداری کبد چرب صورت گرفته و همچنین موارد عدم ابتلا نیز ثبت و نگاشته شد. سپس افراد تحت سونوگرافی قرار گرفته و گریدینگ شده و یافته های آن ها ثبت شده و ذخیره شد. سونوگرافی به صورت blind و بدون اطلاع از نتیجه گزارش شده در MRI؛ توسط رادیولوژیست نگاشته شد و نتایج نهایی این دو با یکدیگر مقایسه شدند. در مطالعه حاضر طبق رفرنس رادیولوژی پس از بیوپسی که گلد استاندارد اصلی می باشد و به علت روش تهاجمی مورد استفاده قرار نگرفت؛ از MRI به عنوان روش گلد استاندارد تشخیص کبد چرب و و گریدینگ استفاده شد. سپس افراد تحت سونوگرافی الاستوگرافی و سونوگرافی قرار می گیرند و گریدینگ آن ها ثبت شده و ذخیره گردید و نتایج نهایی این سه با یکدیگر مقایسه شدند. همچنین حساسیت و ویژگی سونوگرافی الاستوگرافی و سونوگرافی در مقایسه با MRI در تشخیص کبد چرب محاسبه شد.
یافته ها: در این مطالعه تعداد ۴۹ بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سن بیماران مورد مطالعه ۵۶/۱۵ ± ۹۷/۵۷ سال بود. از نظر بررسی با MRI، ۷/۳۶ درصد بیماران از نظر کبد چرب مثبت بودند. میانگین اختلاف فاز In-Out در مدالیته MRI در موارد مثبت ۷۰/۴۷ ± ۸۳/۵۸ بود. سونوگرافی Gray Scale با نقطه برش ٦۵۵/۱ برای B-Ratio، حساسیت ۳/۸۳ درصد و اختصاصیت ۷۱ درصد داشت. همچنین سونوگرافی الاستوگرافی با نقطه برش ۸۵/۶، حساسیت ۱/۶۱ درصد و اختصاصیت ۳/۳۳ درصد داشت.