تهیه و ارزیابی برداشت سلولی لیپوزوم های سیس پلاتین پگیله و اصلاح شده با ال-کارنیتین توسط سلولهای ماکروفاژ و سلولهای سرطانی
Abstract
مقدمه: ویژگیهای سطحی لیپوزومها نقش اجتنابناپذیری در برهمکنشهای زیست-مولکولی دارند و میتوانند جهت افزایش بهره وری دارورسانی اصلاح شوند.
هدف: این مطالعه با هدف سنتز کلستریل استیل کارنیتین (CAC) و اصلاح سطح لیپوزوم های لود شده با سیس پلاتین (CisP) به منظور افزایش برداشت توسط سلول های سرطانی و نیز بررسی الگوی برداشت توسط سلول های ماکروفاژ انجام شد.
روش کار: CAC بدون حضور آمین سنتز و مشخصه یابی شد. لیپوزومهای بلنک و لود شده با سیس پلاتین (CisP) به صورت اصلاح شده/نشده با CAC و پلی اتیلن گلیکول (PEG) به روش میسل معکوس تهیه شدند و سپس از نظر اندازه و توزیع اندازه ذره ای، مورفولوژی، بارگیری و درصد ریلیز دارو، FTIR و DSC مورد ارزیابی قرار گرفتند. آنالیز CisP توسط HPLC و به روش کمپلکساسیون انجام شد. سمیت و برداشت سلولی لیپوزومها در سلولهای سرطانیMCF7 ، HT29 ، A549 و سلولهای ماکروفاژ RAW264.7 مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج ATR-FTIR ، 1HNMR و 13CNMR سنتز موفقیت آمیز CAC را اثبات کردند. CAC افینیتی اتصال موثری به سایت های فعال چهار ترنسپورتر کارنیتین نشان داد. فرمولاسیون های لیپوزومال دارای مورفولوژی کروی با سایز 99-138 نانومتر، توزیع اندازه ذره ای باریک، بار سطحی منفی در محدوده 5/12- تا 3/28- و کارایی انکپسولاسیون 84 تا 2/88 درصد بدست آمدند و تداخلات خاصی بین اجزا نشان داده نشد. تمامی لیپوزومهای بلنک در غلظتهای معمول مورد استفاده لیپوزوم ها سمیت سلولی کمی داشتند. بیشترین سمیت مربوط به لیپوزوهای مودیفیه با CAC بوده است. لیپوزومهای اصلاح شده با CAC و CAC+PEG برداشت سلولی بیشتری را نشان دادند. سمیت سلولی بیشتر CAC در سلولهای A549 ممکن است به دلیل حضور OCTN در این سلولها باشد.
نتیجه گیری: اصلاح سطحی لیپوزومهای CisP توسط کارنیتین را می توان یک رویکرد موثر جهت افزایش برداشت و سمیت سلولی در سلولهای سرطانی و ماکروفاژ مورد مطالعه دانست.