اثر انفوزیون افدرین بر تغییرات همودینامیک سالمندان تحت بیهوشی اسپاینال
Abstract
بیهوشی اسپانیال میتواند عوارضی از قبیل افت فشار خون و ضربان قلب به همراه داشته باشد که این عوارض در بیماران مسن شایع تر می باشد و می توانند منجر به بروز عوارض قلبی، عروقی، ریوی و عصبی ناخواسته و غیرقابل جبران گردند. یافتن روشی جهت به حداقل رساندن این عوارض می تواند کمک به سزایی به بهبود خدمات ارایه گردیده به این رده سنی گردد؛ از این رو مطالعه حاضر با هدف اثر انفوزیون افدرین بر تغییرات همودینامیک سالمندان تحت بیهوشی اسپاینال انجام شد.
روش کار: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده بدون کورسازی بود که در طی سال های 99-1398 با مشارکت 100 سالمند کاندید جراحی به روش بی حسی نخاعی در بیمارستان امام رضا ( دانشگاه علوم پزشکی تبریز) انجام شد، شرکت کنندگان در مطالعه به روش تخصیص تصادفی به دو گروه کنترل ( تعداد 50 نفر) و مداخله( تعداد 50 نفر) تقسیم شدند. پس از دریافت 500 میلی لیتر سرم، وضعیت همودینامیک آنان ثبت شد و در پوزیشن نشسته با مارکائین بی حس شدند. سپس گروه مداخله به میزان 1 میلی گرم افدرین در دقیقه را به صورت انفوزیون در یافت می نمود و گروه کنترل نیز یک میلی لیتر سرم نرمال سالین را به صورت انفوزیون در دقیقه در یافت می نمود. وضعیت همودینامیک بیماران ( میزان اشباع اکسیژن شریانی، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و ضربان قلب) در طی عمل جراحی ثبت شد و بین دو گروه مقایسه شد. داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار SPSS Ver22 وارد شدند و با آزمون های آماری تی تست و من ویتنی یو با در نظر گرفتن سطح معناداری آلفا به میزان کمتر از 05/0 مقایسه شدند.
یافته ها : بررسی وضعیت همودینامیک و نیاز به داروی افزتیش دهنده فشار خون قبل از مداخله حاکی از عدم وجود اختلاف آماری معنادار بین دو گروه بود حال آنکه در گروه مداخله تغییرات در طی بی حسی تفاوت معناداری نداشتند اما در گروه کنترل تغییرات وضعیت همودینامیک به طور معناداری با کاهش همراه بود؛ هم چنین تفاوت های معناداری بین دو گروه در زمان های مختلف اندازه گیری بین دو گروه مشاهده شد که حاکی از موثر بودن تجویز پیشگیرانه افدرین در جلوگیری از تغییرات وضعیت همودینامیک شده است.