آگاهی و عملکرد در رابطه با برچسب غذایی مواد غذایی و عوامل تعیین کننده آن در اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1399
Abstract
انتخاب صحیح مواد غذایی نقش عمده در تغذیه صحیح و حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریها دارد. برچسبهای غذایی بهمنظور معرفی یک محصول غذایی مورد استفاده قرار میگیرند و شامل اطلاعاتی در مورد ترکیبات محصول غذایی، میزان نسبی آنها، اطلاعاتی در خصوص کیفیت، منبع، فرآوری و تهیه آن میباشد. این اطلاعات به مصرفکننده، فرصت انتخاب محصول غذایی مناسب با آگاهی را میدهد. در بررسیهای انجامشده تاکنون مطالعهای که آگاهی و عملکرد در خصوص برچسبهای غذایی را دراعضای هیأت علمی مورد بررسی قرار دهد یافت نشد. در نتیجه مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی و عملکرد در رابطه با برچسب غذایی مواد غذایی و عوامل تعیین کننده آن در اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1399 طراحی گردید.
روش کار و مواد: این مطالعه نوعی مطالعه ی توصیفی - تحلیلی است که به صورت مقطعی در ۲۴۰ نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1399 انجام شده است. تمایل به شرکت در مطالعه، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بودن، پاسخ به حداقل 80 درصد سوالات طراحی شده جزو معیارهای ورود به مطالعه بود. اعضای هیئت علمی دانشکده تغذیه و مرکز تحقیقات تغذیه از مطالعه خارج شدند. این مطالعه با استفاده از روش مصاحبه انجام شد. برای هر کدام از شرکتکنندگان پس از اخذ رضایت نامه اگاهانه پرسشنامه مربوط به وضعیت دموگرافیکی تکمیل شده و آگاهی و عملکرد در رابطه با برچسب غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار Spss Ver 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 05/0 > p به عنوان سطح معنی داری آماری در نظر گرفته شد.
یافته ها: بيشترين ميزان علت نخواندن برچسب مواد غذایی را "زمان کافی برای این کار ندارم" (۳/۵۳ %) و كمترين درصد "آن را نمیفهمم" (۳/۳ %) اعلام كردند. ۳/۵۳ % بررسي شوندگان اعلام كردند توجه به برچسبهای مواد غذايي به دليل مشاهده تاریخ تولید و مصرف بود.۲۰% بررسي شوندگان اعلام كردند كاملاً معني برچسب غذايي را مي¬فهمند و بيشترين درصد (۳/۷۳ %) اعلام نمودند كه تا حدودي و كمترين درصد (7/۶ %) اصلاً معني آن را نمي¬فهمند. توزيع بررسي شوندگان درباره اطلاعات درج شده مواد غذايي بسته¬هاي غذايي به این گونه بود که از خوانا بودن تاريخ توليد و انقضاء درج شده به ميزان ۵۰ %، مفهوم بودن اطلاعات تغذیهای ۷/۴۶ %، مناسب بودن محل درج اطلاعات تغذیهای ۴۰ %، خوانا بودن اطلاعات تغذیهای به ميزان۷/۳۶ % و مناسب بودن محل درج تاريخ توليد و انقضاء به ميزان ۳۰ % رضايت داشتند.