اثر روش هاي مختلف رنگ آمیزي کور زیرکونیا بر روي خصوصیات اپتیکال رستوریشن هاي سرامیکی
Abstract
مقدمه: يكي از عوامل مهم در موفقيت رستوريشن هاي سراميكي علاوه بر داشتن خصوصيات فيزيكي و مكانيكي مطلوب، مساله رنگ آنها و تشابه با رنگ طبیعی دندان مي باشد. به دلیل سفید و اپک بودن زیرکونیا، فریم ورك هاي زیرکونیایی رنگی مختلفی براي دستیابی به خواص رنگی بهتر و طبیعی تر در آنها مورد استفاده قرار گرفته اند. با این حال، تا کنون مطالعه ایی در زمینه مقایسه خصوصیات اپتیکال در میان انواع روش هاي رنگ آمیزي زیرکونیا صورت نگرفته است. هدف مطالعه ی حاضر مقایسه ی خصوصیات اپتیکال در رستوریشنهای ساخته شده با فریم زیرکونیا رنگ آمیزي شده با تکنیک هاي مختلف بود.
روش ها و مواد: اين مطالعه ی تجربی آزمایشگاهی 40 دیسک (10 دیسک در هر یک از گروه های مطالعه) ساخته شدند.در زیرکونیای مونولیتیک A3 (گروه اول) از بلوكهاي Zolid fx preshades با 8/1 میلیمتر زیرکونیا، در کور رنگی A3 (گروه دوم) از بلوكهاي Zolid fx preshades با 1 میلیمتر زیرکونیا و 8/0 میلیمتر پرسلن به رنگ A3 GC Initial، در ترانسلوسنت رنگ آمیزي شده با رنگ Dark A3 (گروه سوم) از بلوک های Zolid fx white با 1 میلیمتر زیرکونیا و 8/0 میلیمتر پرسلن به رنگ A3 GC Initial، و در کور ترانسلوسنت (گروه چهارم) از بلوک های Zolid fx white با با 1 میلیمتر زیرکونیا و 8/0 میلیمتر پرسلن به رنگ A3 GC Initial استفاده شد. جهت اندازه گیري خصوصیات رنگ از دستگاه اسپکتروفتومتر براي مقایسه رنگ دو روش رنگ آمیزي (گروه های دوم، سوم و چهارم در مقایسه با گروه اول) استفاده گردید.
یافته ها: در این مطالعه، میانگین E∆ مربوط به گروه دوم برابر با 7/4، گروه سوم برابر با 7، و گروه چهارم برابر با 6/9 بودند. میزان تفاوت رنگ (E∆) بین گروه اول و دوم کمتر از سایر گروه ها بود.
نتیجه گیری: از کور زیرکونیا رنگی A3 به عنوان گزینه ی مناسبی بجای زیرکونیای مونولیتیک A3 از جهت نزدیکی به رنگ طبیعی دندان ها می توان در ساخت رستوریشن ها استفاده کرد.