بررسی خاصیت آنتی باکتریال فاکتورهای رشدی تغلیظ شده (CGF) بر Aggregatibacter actinomycetemcomitans و Porphyromonas gingivalis
Abstract
مقدمه و هدف:
نشان داده شده است که باکتری های A. actinomycetemcomitans و P. gingivalis از مهم ترین باکتری های ایجاد کننده بیماری پریودنتال هستند. از میان انواع افشره های پلاکتی، فاکتور رشدی تغلیظ شده (CGF) جدیدترین نسل بوده و استفاده از آن رو به افزایش است. علی رغم اثبات خاصیت آنتی باکتریال نسل های قبلی افشره های پلاکتی، هنوز تحقیقی درباره خاصیت آنتی میکروبیال CGFانجام نشده است هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر خاصیت آنتی باکتریال فاکتورهای رشدی تغلیظ شده (CGF) بر A. actinomycetemcomitanو P. gingivalis می باشد.
مواد و روش ها:
در این مطالعه برای تهیه CGF به صورت داوطلبانه از افراد سالم نمونه خونی گرفته شد نمونه ها در لوله های آزمایش استریل بدون هیچ گونه ماده ضد انعقاد جمع آوری شد. سپس لوله ها بلافاصله به مدت 14 دقیقه در سانتریفیوژ مخصوص (Silfradent, Italy) CGF سانتریفیوژ شد و CGF با استفاده از سانتریفیوژ تهیه شد. هر نمونه CGF به دو قسمت مساوی(یک قسمت برای هر باکتری) تقسیم شد و برای بالا بردن دقت مطالعه از گروه های کنترل مثبت و منفی استفاده شد. فعالیت ضد میکروبی CGF بر علیه P. gingivalis و A. actinomycetemcomitans با کشت میکروبی و تست هایDirect contact assay و Disk agar diffusion مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز آماری بوسیله نرم افزار spss22 انجام شد و سطح معنی داری کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد. نرمالیتی داده ها توسط تست کلوموگروف اسمیرنف به دست آمد و پس از آن جهت مشخص کردن خاصیت آنتی باکتریال CGF از تست پارامتریک آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) استفاده شد.
یافته ها:
خاصیت آنتی باکتریال CGF ، در روش تماس مستقیم ((Direct contact assay، بر روی هر دو باکتری A. actinomycetemcomitan و P. gingivalis ، در غلظت MIC بطور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود . ولی در غلظت های ½ MIC و ¼ MIC مشابه با گروه کنترل بود. خاصیت آنتی باکتریال CGF بر روی باکتری های مورد بررسی در غلظت های MIC و ¼ MIC بر روی هردو باکتری مشابه است. ولی در غلظت ½ MIC ، تاثیر آن بر روی A. actinomycetemcomitan بطور معنی داری بیشتر از P. gingivalis است. خاصیت ضدباکتریایی بر اساس قطر هاله عدم رشد در آزمون دیسک دیفیوژن ((Disk diffusion برای هر دو باکتری A. actinomycetemcomitan و P. gingivalis صفر بود. دوز MBC برعلیه باکتری های مورد مطالعه توسط هیچ یک از غلظت های نمونه های CGF (MIC و 1/2 MIC وMIC 4/1) به دست نیامد.
نتیجه گیری :
فاکتور رشدی تغلیظ شده (CGF) دارای خاصیت آنتی باکتریال علیه هر دو باکتریA. actinomycetemcomitan و P. gingivalis می باشد و این اثر آنتی باکتریال بین این دو باکتری تفاوت قابل ملاحظه ای ندارد و CGF می تواند به عنوان یک ماده آنتی میکروبیال موثر در درمان های پریودنتال استفاده شود.