تاثیر فاکتور رشدی تغلیظ شده ( CGF(Concentrated Growth Factor بر نتایج ترمیم عمل بالابردن کف سینوس ماگزیلاری (بررسی هیستولوژیک) : کارآزمایی بالینی
Abstract
زمینه و هدف:
به منظور قرار دادن ایمپلنت های دندانی با طول استاندارد در خلف فک بالای آتروفیک ، جراحی تقویت کف سینوس فک بالا همراه با پیوند استخوان اتوژن یا مواد جایگزین استخوان انجام می شود. فاکتور رشدی تغلیظ شده (CGF) سرشار از فاکتورهای رشدی بوده و می تواند تشکیل استخوان جدید را تسریع کند. در این مطالعه کارآزمایی بالینی، اثر CGF بر نتیجه ترمیم پیوند سینوس فک بالا از نظر بافت شناسی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها:
این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور (بیمار – تکنسین آزمایشگاه) با کد IR.TBZMED.REC.1399.845 در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی تبریز و همچنین با کد IRCT20201215049728N1 در سامانه کارآزمایی بالینی ایران به ثبت رسید. مطالعه حاضر به روش Split-mouth بر روی 9 بیمار 30 تا 80 ساله مبتلا به بیدندانی پارسیل خلفی یا بیدندانی کامل فک بالا که به دانشکده دندانپزشکی تبریز مراجعه کرده بودند انجام شد.
تمام جراحی ها توسط یک جراح انجام گردید. بلافاصله قبل از جراحی، CGF با استفاده از خون وریدی آماده شد، برای درمان از روش جراحی سینوس لیفت پنجره جانبی استفاده شد. در گروه کنترل از زنوگرفت و در گروه آزمایش از CGF استفاده گردید. 6 ماه بعد، رادیوگرافی CBCT انجام شد، سپس در زمان عمل ناحیه استئوتومی مشخص شده و نمونه بافتی به دست آمد. اسلایدهای میکروسکوپی با استفاده از روشهای رنگآمیزی معمول و اختصاصی (یعنی رنگآمیزی هماتوکسیلین ائوزین و آلیزارین رد) تهیه شد و با استفاده از نرمافزار Motic Images 2، میزان استخوان زنده تازه تشکیلشده، و مواد باقیمانده آنالیز و برحسب میلیمتر مربع اندازهگیری شد.
یافته ها:.
در روش رنگ آمیزی آلیزارین رد، درصد استخوان تشکیل شده در گروه CGF (%34/26±41/112) به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل (%96/24±99/64) بود (05/0 > P). در روش هماتوکسیلین ائوزین نیز این درصد در گروهCGF (96.16±24.49%) به طور معنیداری بیشتر از گروه کنترل (%39/16±16/60) بود (05/0 > P). پس از 6 ماه، نتایج هر دو روش رنگآمیزی (یعنی آلیزارین رد و ائوزین هماتوکسیلین) نشان داد که میزان مواد باقیمانده در گروه کنترل (زنوگرفت) بهطور معنیداری بیشتر از گروه CGF است (05/0 > P).
نتیجه گیری:
جراحی تقویت کف سینوس با استفاده از CGF برای قرار دادن ایمپلنت های دندانی قابل اعتماد است.