اثر مکمل ملاتونین بر علایم بالینی، فعالیت بیماری و سطوح سرمی فاکتورهای اکسيداتيو در مبتلایان به لوپوس اریتماتوز سیستمیک
Abstract
این مطالعه با هدف بررسی اثرات ملاتونین بر علایم بالینی، فعالیت بیماری و سطوح سرمی فاکتورهای اکسيداتيو در مبتلایان به لوپوس طراحی شده است.
روش کار: مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بود که در مبتلایان به لوپوس مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژي وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام خواهد شد. 32 نفر از بیماران لوپوس مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژي بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شده و به روش تصادفی سازی نمونه ها به دو گروه دريافت کننده ملاتونین (10 میلی گرم در روز به صورت 2 قرص 5 میلی گرمی) و گروه دريافت کننده دارونما (به صورت 2 قرص در روز) تقسيم شدند. گروه هاي مورد مطالعه قرصها را هنگام شب 2 ساعت قبل از خواب و به مدت 12 هفته (3 ماه) مصرف نمودند. علایم باليني بیماران با معاینه پزشک و فعالیت بیماری با استفاده از پرسشنامه SLEDAI تعیین شد. جهت تعيين مقادير سرمی ظرفيت کل آنتي اکسيدان و MDA سرم قبل و بعد از اتمام مداخله 5 میلی لیتر نمونه خون بصورت ناشتا گرفته شد و سپس مقادير اين متغيرها با استفاده از کيت تعيين شد.
یافته ها : سطح پارامتر MDA در گروه مداخله با کاهش معناداری نسبت به قبل از مداخله همراه بوده است (003/0=P)؛ همچنین مقایسه این پارامتر در انتهای مطالعه و بین دو گروه شرکت کننده در مطالعه نیز حاکی از اختلاف آماری معناداری بین دو گروه بود(004/0=P) به طوری که این شاخص در گروه مداخله به مراتب پایین تر از گروه کنترل بود. در سایر پارامترهای اندازه گیری شده به صورت درون گروهی و بین گروهی، هیچ اختلاف آماری معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.