بررسی سواد تغذیه ای مراجعین به درمانگاه های تغذیه و رژیم درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز و عوامل تعیین کننده آن در سال ١٣٩٩-1400
Abstract
هدف از مطالعه ی حاضر بررسی سواد تغذیهای مراجعین به کلینیک تغذیه و رژیم درمانی شیخالرئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1399-1400 بود.
مواد و روش ها:
در این مطالعه ی توصیفی مقطعی ۳۰۰ نفر مورد مطالعه قرار گرفت. جمعآوری دادهها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه رواسازی شده سواد تغذیهای انجام گرفت. پرسشگر با مستقر شدن در کلینیک تغذیه و رژیم درمانی شیخ الرییس پرسشنامه را به مراجعین که شرایط مطالعه را داشته باشند ارائه داد. برای تعیین سواد تغذیهای در این مطالعه از پرسشـنامه اسـتاندارد شـده سـنجش سـواد تغذيــه ای بــا نــام ابزار ســنجش ســواد تغذيــه ای در بزرگسالان Evaluation Instrument of Nutrition Literacy on Adults –EINLA استفاده شد. اين ابـزار شامل 35 گويه مربوط به اطلاعات سـواد تغذيـه ای و در پـنج بخش: اطلاعات عمومي و پايه تغذيه ای ده گويه، مهارت خوانـدن و درک مطلب شش گويه، اطلاع از گروههای غذايي ده گويـه، اطلاع از واحدهای غذايي سه گويه، سواد محاسـباتي و خوانـدن برچسـب غذا شش گويه است.
یافته ها:
در این مطالعه میانگین سنی شرکت کنندگان ۱۴.۱۳±۳۶.۵۴ سال بود که از این بین ۱۷۰(۵۶.۷٪) زن و ۱۳۰(۴۳.۳ُ٪) مرد بودند. میانگین سطح سواد تغذیه ای ۲.۱۱±۲۴.۷۴ به دست امد. ۷۷.۳ ٪ شرکت کنندگان سواد تغذیه ای کافی و بقیه سواد تغذیه ای ناکافی داشتند. طبق نتایج به دست آمده از مطالعه ی حاضر بین سواد تغذیه ای و محل سکونت، تاهل، میزان BMI، وزن بدن، سال های تحصیلی، جنسیت رابطه ی معنی داری وجود نداشت. بین میزان درآمد و سواد تغذیه ای رابطه ی معنی داری به دست آمد.