ارزیابی اثر ضدمیکروبی عصاره پست¬بیوتیک حاصل از لاکتوباسیلوس کازئی بر اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، پنی سیلیوم نوتاتوم و کاندیدا آلبیکانس به روش انتشار در چاهک
Abstract
مقدمه و هدف: انسان همیشه به دنبال راهی برای حفظ موادغذایی از تخریب مواد شیمیایی، میکروبی و پاتوژن¬های غذایی است. اخیرا استفاده از مواد افزودنی طبیعی و سالم توسط تولیدکنندگان و مصرف¬کنندگان مورد توجه قرار گرفته است. مصرف پروبیوتیک¬ها امروزه با چالش¬هایی روبه رو است. برای برون رفت از این بن بست، می¬توان پروبیوتیک¬ها را تبدیل به پست¬بیوتیک کرده و در تیمار بیماری¬های مختلف مورد استفاده قرار داد. پست-بیوتیک¬ها منبع انرژی قابل توجهی را برای سلول¬های اپیتلیال روده بزرگ فراهم میکنند و افزون بر اثرگذاری بر چندین فرآیند متابولیک، در رشد و تمایز آنها نقش دارند و در بهینه¬سازی سلامت روده مفید واقع می¬شوند.
مواد و روش¬ها: در این تحقیق برای ارزیابی اثر ضدمیکروبی، عصاره(سوپرناتانت) پست¬بیوتیک را از باکتری لاکتوباسیلوس¬کازئی(39392=ATCC) استخراج، و علیه پاتوژن¬های اشرشیاکلی(25922=ATCC)، استافیلوکوکوس¬ائوروس(1431=PTCC)، پنی¬سیلیوم نوتاتوم(9179=ATCC) و کاندیدا آلبیکانس( 90028=ATCC) با روش انتشار در چاهک و اندازه¬گیری قطر هاله عدم رشد ارزیابی شد. پس از آن غلظت انتخاب شده از عصاره(سوپرناتانت) پست¬بیوتیک به شیر حاوی اشرشیاکلی اضافه شد و شمارش کلونی و تغییرات pH طی روزهای (1 و 5) ارزیابی و با نمونه شاهد شیر بدون پست¬بیوتیک مقایسه شد. آزمایشات مورد نظر در سه تکرار انجام گرفت.
یافته¬ها: در ارزیابی اثر ضدمیکروبی عصاره(سوپرناتانت) پست¬بیوتیک به روش انتشار در چاهک و اندازه¬گیری قطر هاله عدم رشد، بزرگترین قطر در غلظت µl/ml800 در باکتری¬های اشرشیاکلی و اسافیلوکوکوس¬اورئوس تشکیل شد. اما در پنی¬سیلیوم نوتاتوم و کاندیدا آلبیکانس بعد از سه بار تکرار هیچ گونه هاله عدم رشدی مشاهده نشد. همچنین در شیر ارزیابی شده حاوی پست¬بیوتیک، تعداد اشرشیاکلی در روزها¬ی 1 و 5 کاهش یافت (05/0≥ P).pH نمونه شیر حاوی پست¬بیوتیک 2/7-6/6 بود (05/0≥ P). این نتایج اثر مهار¬کنندگی رشد اشرشیاکلی را در شیر حاوی پست¬بیوتیک نشان دادند.
نتیجه¬گیری: با توجه به نتایج بدست آمده از تحقیق حاضر می¬توان نتیجه گرفت که لاکتوباسیلوس¬کازئی یکی از باکتري¬هایی است، که پست¬بیوتیک آن، می¬تواند علیه باکتري¬هاي بیماریزا از جمله اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس¬اورئوس مورد استفاده قرار گیرد. همچنین نتایج بدست آمده دراندازه¬گیری¬های قطر هاله عدم رشد پاتوژن¬های ارزیابی شده، نشان از تفاوت در اثر عصاره پست¬بیوتیک داشت. هرچه مقدار غلظت عصاره افزایش یابد اثر ضدمیکروبی نیز افزایش پیدا می¬کند.
کلمات کلیدی: سوپرناتانت لاکتوباسیلوس¬کازئی، پروبیوتیک، پست¬بیوتیک، پاتوژن¬های بیماریزا